Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiFrancuska elektroprivreda neće "sjeći" struju neplatišama

Francuska elektroprivreda neće “sjeći” struju neplatišama

PARIZ – Francuska elektroprivredna kompanija EDF saopštila je danas da više neće prekidati isporuke struje kupcima na malo zbog neplaćenih računa, proširujući time zimski energetski moratorijum koji je uveo državni regulator zbog rastućih cijena energije.

Državna francuska kompanija je navela da će umjesto isključivanja korisnika sa mreže smanjiti isporuke struje neplatišama na garantovani minimalni nivo, i da će ta mjera stupiti na snagu 1. aprila, prenosi Rojters.

Tokom zimskog moratorijuma, koji traje od 1. novembra do 31. marta, snabdjevači strujom ne smiju korisnicima da obustave isporuke električne energije zbog neizmirenih računa.

S novom mmerom, EDF ide iznad svojih regulatornih obaveza produžavajući period zimskog moratorijuma“, navodi se u saopštenju kompanije.

Francuska je prošlog mmeseca objavila da će vlada uplatiti domaćinstvima sa nižim prihodima jednokratnu pomoć od 100 evra, kako bi im ublažila finansijski udarac od rasta cijena energije, posebno od rasta cijena motornih goriva.

Predsjednik Emanuel Makron, pet meseci uoči predsedničkih izbora, nastoji da ograniči štete koje ekonomija trpi zbog skoka cijena energenata na svjetskim tržištima.   Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti