Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPronaći način da ne dođe do poskupljenja gasa za građane

Pronaći način da ne dođe do poskupljenja gasa za građane

SARAJEVO – Poskupljenje gasa najvjerovatnije se neće odraziti na građane Federacije BiH /FBiH/ do Nove godine, a nakon toga će se tražiti rješenje, poručili su federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović.

Džindić je istakao da je napravljena analiza ukupnog povećanja cijene gasa od “Gasproma” prema snabdjevaču od Nove godine do danas i taj iznos je oko 71,8 odsto, prenose federalni mediji.

Razgovarali smo sa Hadžiahmetovićem, dvije kantonalne firme i dvije federalne firme. Napravili smo model kako da to uradimo da ne bi došlo do povećanja cijene do Nove godine. Za jednu i drugu odluku potrebne su saglasnosti vlada Federacije BiH i Kantona Sarajevo“, rekao je DŽindić.

On je naglasio da će Vlada FBiH danas donijeti odluke nakon ovog dogovora, te pretpostavlja da će i Vlada Kantona Sarajevo vrlo brzo donijeti drugi paket odluka.

Kompanije su zadužene da u roku od sedam dana naprave interne sporazume i dogovore, te postupe po njima uz saglasnost vlada FBiH i Kantona Sarajevo. Nadam se da ćemo naći model kako bi odgovorili svim ovim izazovima koji nas prate“, dodao je DŽindić.

Hadžiahmetović je naveo da se zbog enormnog povećanja cijena gasa i nemogućnosti da “Energoinvest” može to sam da podnese, došlo u situaciju u kojoj mora da se uključe i vlade Federacije i Kantona Sarajevo.

Nadamo se da će bar do kraja ove sezone grijanja ostati ista cijena plina, a poslije toga se moramo dogovoriti kako dalje. Što se tiče cijena plina za građane u prva tri mjeseca naredne godine, naše firme `Sarajevogas` i `Toplane` dogovoriće se kako da održe cijenu gasa za građane“, rekao je Hadžiahmetović.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti