Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraVlada Srbije odredila kvotu od 400 megavata iz vjetra na aukcijama

Vlada Srbije odredila kvotu od 400 megavata iz vjetra na aukcijama

BEOGRAD – Vlada Srbije je saopštila da će do kraja godine održati prvu aukciju za tržišne premije za električnu energiju iz obnovljivih izvora, a uredbom je za vjetroelektrane odredila kvotu od 400 megavata.

Pravo na učestvovanje na aukcijama za dodjeljivanje prava na tržišnu premiju, odnosno podsticaje za energiju iz obnovljivih izvora, imaće elektrane odobrene snage veće od 500 kilovata, dok je za vjetroelektrane minimalni kapacitet tri megavata, saopštila je Vlada Srbije.

Na posljednjoj sednici je donijeta Uredba o kvoti u sistemu tržišne premije za vjetroelektrane, koja iznosi 400 megavata.

Cilj je povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora i stvaranja konkurentnog tržišta proizvodnje električne energije u tom sektoru, stoji u objavi.

Budući da je riječ o novom sistemu podsticaja i mehanizama dodjeljivanja prava na podsticaje, neophodno je da se prva aukcija sprovede do kraja godine, kako bi se testirali i u praksi primenili svi instituti i procedure predviđene novim Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, dodaje se u saopštenju.

Za organizovanje aukcija biće potrebne i uredbe o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i o modelu ugovora o tržišnoj premiji.

Aukcije su jedna od tema na Hard Talk događaju kojeg 16. i 17. novembra organizuje Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu – UNECE.

Balkan Green Energy News

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti