Nedjelja 24. Septembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSkok cijena gasa donio Norveškoj rekordan trgovinski suficit

Skok cijena gasa donio Norveškoj rekordan trgovinski suficit

OSLO – Spoljnotrgovinski suficit Norveške dostigao je u oktobru rekordan nivo usljed rasta prihoda sa njenih morskih naftnih i gasnih polja, predvođeni skokom cijene prirodnog gasa na međunarodnim tržištima, pokazuju današnji podaci nacionalne statističke agencije.

Oktobarski suficit iznosio je 84,5 milijardi norveških kruna (9,73 milijarde dolara), što je porast od 60,7 odsto u odnosu na septembar, kada je zabilježen prethodni jednomjesečni rekord, prenosi Rojters.

S dnevnom proizvodnjom od oko četiri miliona barela ekvivalenta nafte, skoro podjednako podijeljenom između nafte i prirodnog gasa, Norveška je bila najveći dobitnik od nedavnog uzleta globalnih cijena energije.

U ukupnom prošlomjesečnom izvozu zemlje, 67 posto prihoda potiče od nafte, pokazuju podaci.

Najveća norveška državna naftna i gasna kompanija Ekvinor zabilježila je u periodu jul-septembar najjači kvartalni rezultat u posljednjih devet godina, s operativnom zaradom od 9,8 milijardi dolara.

Mada je sirova nafta tradicionalno najveći izvor izvoznih prihoda Norveške, nagli rast cijena gasa u posljednjih nekoliko mjeseci preokrenuo je situaciju u korist gasa.

Vrijednost izvoza gasa je u oktobru iznosila 72 milijarde kruna (8,27 milijardi dolara), što je petostruko povećanje u odnosu na prije godinu dana. Istovremeno, izvoz nafte je u oktobru vrijedio 32,7 milijardi kruna (3,75 milijardi dolara), što je povećanje od 71,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Norveške isporuke gasa činile su lani 22 procenta ukupne potrošnje ovog energenta u Evropskoj uniji, zauzimajući drugo mjesto iza ruskog tržišnog udjela od 34 posto, prema podacima norveške vlade. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti