Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMineralno bogatstvo srbije vrijedi 250 milijardi evra

Mineralno bogatstvo srbije vrijedi 250 milijardi evra

BEOGRAD – Srbija raspolaže sa mineralnim sirovinama vrijednim više od 250 milijardi evra, izjavila je ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Obraćajući se u Beogradu na skupu o mineralnim sirovinama u Srbiji, na kojem učestvuje i ministar energetike i rudarstva Republika Srpske Petar Đokić, Mihajlovićeva je rekla da će država, ukoliko bude ekploatisala te sirovine, učiniti sve da to bude na zdrav način, uz zaštitu životne sredine.

“Nemoguće je danas pričati o rudarskim i mineralnim sirovinama, a da se u isto vreme ne štiti životna sredina”, rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, Srbija raspolaže sa više od 250 milijardi evra vrijednosti kritičnih mineralnih sirovina, i to ne samo litijuma, nego i bakra, zlata i drugih takvih sirovina.

Ona je napomenula da raste potrošnja električne energije, te dodala da će o eksploataciji litijuma odlučivati država i njeni građani koji, kako je naglasila, moraju da budu informisani o tome šta za Srbiju znači ta eksploatacija.

“Srbija mora da eksploatiše te mineralne sirovine, jer joj to treba”, naglasila je Mihajlovićeva i dodala da država o tome mora donijeti odluke bez obzira na politizaciju tog pitanja i neargumetovane tvrdnje.

Ministar energetike i rudarstva Republika Srpske Petar Đokić naredna dva dana učestvovaće u Beogradu u hotelu “Metropol” na 11. međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

Protokolom je predviđeno da Đokić učestvuje u panelu pod nazivom “Nove perspektive u rudarstvu nakon krize izazvane pandemijom virusa korona”.

Međunarodna konferencija o mineralnim resursima u Srbiji baviće se svim važnim pitanjama iz domena sektora rudarstva i fokusirati na značajan doprinos rudarskog sektora ekonomskom razvoju svake zemlje.

Organizator konferencije je Ti-DŽi-Aj grup internešnel /TGI Group International/, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije.

Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti