Nedjelja 24. Septembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemačka obustavila sertifikaciju Sjevernog toka

Njemačka obustavila sertifikaciju Sjevernog toka

BERLIN – Njemačka Federalna agencija za energetske mreže, Bundesnecagentura, saopštila je danas da je obustavljena procedura sertifikacije kompanije Sjeverni tok 2 AG kao nezavisnog transmisionog operatera za gas, zbog organizacionih i pravnih pitanja.

“Nakon temeljne analize dokumentacije, Bundesnecagentura je zaključila da će sertifikovanje operatera gasovoda Sjeverni tok 2 biti moguće samo ako je organizaciona forma tog operatera u skladu s njemačkim zakonom”, navodi se u saopštenju, prenosi agencija Tas s.

Dalje se dodaje da je kompanija Sjeverni tok 2 AG, sa sjedištem u Cugu, u Švajcarskoj, “odlučila da ne transformiše svoj postojeći organizacinoni oblik, već da osnuje podružnicu prema njemačkom zakonu isključivo za upravljanje njemačkim dijelom gasovoda”.

“Ta podružnica će postati vlasnik i operater njemačkog dijela gasovoda, i ona tada mora da ispuni zahtjeve koje za nezavisnog transmiisionog operatera predviđa njemački Zakon o energetskoj industriji”, ističe njemački regulator.

Iz njemačke agencije su poručili da će “procedura sertifikacije ostati suspendovana dok glavna sredstva i ljudski resursi ne budu prebačeni na podružnicu, kada će Bundesnecagentura moći da provjeri da li je potpuna dokumentacija koju podružnica, kao novi podnosilac zahtjeva, bude podnijela”.

Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti