Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNaftni gigant se seli iz Holandije i mijenja ime

Naftni gigant se seli iz Holandije i mijenja ime

AMSTERDAM – Naftni gigant, nakon dobijanja novog većinskog akcionara, sada mijenja strategiju i to posle skoro 100 godina.

Naime, pod pritiskom dioničara kompanija “Rojal Dač Šel” (Royal Dutch Shell) seli se iz Holandije i mijenja ime.

Kompanija će se ubuduće zvati samo “Šel”, brišući “Rojal Dač” kako se zove od 1907. godine, jer će poresko sjedište preseliti iz Amsterdama u London, gdje je i zvanično sjedište kompanije.

Predlog uprave o jednostavnijoj dioničkoj strukturi znači da će biti stvoren veći “bazen” redovnih dionica koje kompanija može da otkupi i tako poveća povraćaj dobiti dioničarima, uz dividendu.

Dionice će i dalje biti uvrštene na berzama u Amsterdamu, Londonu i Njujorku.

Predlog je uslijedio nekoliko nedjelja nakon što je američki hedž fond “Third Point” objavio kupovinu većeg udjela u “Šelu” vrijednog 750 miliona dolara.

“Third Point” traži da se “Šel” podijeli u nekoliko kompanija koje bi privukle investitore, a koji zbog ekoloških razloga i zabrinutosti klimatskim promjenama napuštaju ulaganja u slične kompanije.

Ipak, uprava je stava da poslovanja kojima se “Šel” bavi bolje funkcionišu zajedno nego odvojeno, piše Poslovni dnevnik, a prenosi Sputnjik.

“Šelov” predlog o odlasku iz Holandije nije najbolje primila tamošnja vlada. Ministar privrede Stef Blok izjavio je da je “Šel” u nedjelju obavestio kabinet o svojim namjerama i da je vlada bila, kako je naveo, neugodno iznenađena viješću o selidbi sjedišta u Britaniji.    B92

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti