Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRudari nude sporazum Elektroprivredi BiH

Rudari nude sporazum Elektroprivredi BiH

SARAJEVO – Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH danas će na adresu Elektroprivrede BiH uputiti prijedlog sporazuma kojim bi se prevazišlo trenutno stanje i započela proizvodnja uglja u rudnicima u sastavu Koncerna.

Oni su dva dana protestvovali u Sarajevu, međutim, odlučili su da se štrajk prekine, ali proizvodnja obustavi.

Sve staro

Prema riječima Sinana Husića, predsjednika Sindikata, od Vlade FBiH i Ministarstva industrije očekuje se da ispita stepen odgovornosti uprava Elektroprivrede i rudnika uglja za stanje u koje su dovedeni rudnici.

“Imamo priliku da potpisivanjem sporazuma između EPBiH i Sindikata danas u toku dana dođe do pokretanja proizvodnog procesa u svim rudnicima uglja. U slučaju da se to ne desi, onda ovaj radnički neposluh ostaje na snazi i postoje ogromni izgledi da se protestni skup, ako se tako procijeni na nivou svih organa sindikata, ponovi”, kazao nam je Husić.

Istakao je da su predstavnici sindikata umorni od pojašnjavanja da nije tačno da se novim pravilnicima o radu i radnom učinku, koji je EPBiH pustila u primjenu, plata rudara povećava.

“Pravilnik o radu, koji je na snazi, usklađen je s kolektivnim ugovorom i njime imate utvrđenu visinu osnovne plaće od 850 KM. Novim pravilnikom o radu Elektroprivreda kopaču u jami određuje osnovnu plaću od 570 KM. A onda imate pravilnik o radnom učinku koji je brutalan jer svu odgovornost za neostvaren proizvodni rezultat dodjeljuje radniku”, pojasnio je Husić.

Zbog obustave rada Rudnika “Kreka”, nedostatka uglja u TE Tuzla i mogućnosti da oko 120.000 stanovnika Tuzle i Lukavca bude suočeno s redukcijama u isporuci toplotne i električne energije, iz Sindikata najavljuju da će iskazati punu spremnost da dogovor o prekidu radničke neposlušnosti bude prekinut već danas.

Imamo obavezu

“Sporazum bi značio pokretanje proizvodnje. Mi nemamo namjeru dovesti građane u bezizlaznu situaciju, imamo i mi obavezu da budemo odgovorni prema njima jer smo i na svojoj koži u proteklih nekoliko dana osjetili njihovu podršku”, kazao je Husić.

Možemo pregovarati

Husić kaže da se u zahtjevu da minimalna plata u rudnicima iznosi 1.000 KM može razgovarati, prenosi Avaz.

“Prije dvije godine, kad je predstavljen, takav zahtjev je možda bio i preambiciozan i nerealan, ali kad analiziramo sve što se dešavalo i rast cijena osnovnih životnih namirnica, danas je potpuno objektivan”, dodao je Husić.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti