Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostOdržana završna radionica „Mreže energetske efikasnosti u industriji BiH“

Održana završna radionica „Mreže energetske efikasnosti u industriji BiH“

TESLIĆ – Završna radionica u okviru projekta „Mreža energetske efikasnosti u industriji BiH“ održana je danas u Tesliću.

U pitanju je projekat koji je prije pet mjeseci predstavljen uz podršku Agencije za razvoj preduzeća „EDA“ iz Banjaluke,koja implementira projekat podrške malim i srednjim preduzećima u BiH švedske razvojne agencije „SIDA“ .

„Projekat je vezan za provođenje energetskih odita i uspostavljanje mreže energetske efikasnosti kao institucionalne podrške malim i srednjim kompanijama u BiH kako bi brže i jednostavnije otklanjale barijere koje im stoje na putu za implementaciju projekata“, pojasnio je u izjavi za CAPITAL prof dr Mirza Kušljugić predsjednik Upravnog odbora Udruženja za održivu energetsku tranziciju „Reset“, koje je takođe implementator ovog projekta.

Kako kaže, to se prije svega odnosi na projekte poboljšanja energetske efikasnosti i uvođenje sistema energetskog menadžmenta, a u zadnje vrijeme je iskazan i veliki interes za postavljanje fotonaponskih panela za vlastitu potrošnju.

„U toku projekta u svakoj firmi je urađen preliminarni energetski odit. Ovo je bio prvi put  da su odite, u ovolikom obimu i sa ovako kratkim rokom proveli verifikovani energetski menadžeri, energetski oditori, a sve uz pomoć konsultanata iz BiH“, rekao je Kušljugić za CAPITAL.

Izrazio je nadu da će se projekat nastaviti tako što će biti formiran model mreže energetske efikasnosti, a koji je kreiran po ugledu na slične modele koji se primjenjuju u EU, a najuspješniji su implementirani u Njemačkoj.

„Ovdje su se prijavljivale firme koje su zainteresovane na poziv koji je raspisala EDA i uglavnom se radi o firmama koje finansijski dobro posluju i većina njih je izvozna, pa čak i u takvim firmama je konstatovano da postoji mogućnost za poboljšanje energetske efikasnosti, dok je bilo i firmi u kojima je prostor za upravljanje energijom izuzetno velik, firme koje zbog uslova, nepostojanja kadrova nisu puno radile u tom pravcu“, istakao je Kušljugić.

Energetska efikasnost tri puta lošija nego u EU

Kako navodi, stanje u oblasti energetske efiksanosti u malim i srednjim preduzećima u BiH je takvo da nije daleko od opšteg stanje energetske efikasnosti u BiH.

„Po energetskom intenzitetu mi smo lošiji od svjetskog prosjeka, a preko tri puta lošije nego što je EU. Nije tako u svim malim i srednjim preduzećima, ali u svakom postoji mogućnost za unapređenje. Gotovo nijedna firma se sistematski ne bavi ovom procedurom“, poručio je Kušljugić.

Tehnička podrška za 16 preduzeća

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije objavio Agencija „EDA“ je u okviru projekta SBA u BiH, prije pet mjeseci raspisala javni poziv za izražavanje interesa za tehničku podršku u oblasti energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta.

Projektom je predviđena tehnička podrška za 16 preduzeća, a okvirni period provođenja aktivnosti je od 1. avgusta do 30. novembra 2021. godine.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti