Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaPravičniji podsticaji u fokusu novog Zakona o obnovljivoj energiji

Pravičniji podsticaji u fokusu novog Zakona o obnovljivoj energiji

BANJALUKA – Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije u Republici Srpskoj za mjesec dana koliko je na uvidu javnosti, privukao je veliku pažnju stručnjaka i investitora, ali i organizacija za zaštitu životne sredine.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske ovaj dokument su usvojili 30. septembra, a resorni ministar Petar Đokić tada je sa govornice je poručio kako je u fokusu novog zakona reforma sistema podsticaja koji moraju biti ekonomičniji i zasnovani na tržišnim principima.

Takođe, kako je dodao Zakon sa druge strane treba da olakša razvoj projekata koji koriste obnovljive izvore energije uvođenjem transparentnijeg mehanizma za raspodjelu.

U banjalučkom preduzeću “ETMAX”, jednom od pionira kada je riječ o solarnoj energiji u Srpskoj kažu da u nacrtu ima dosta dobrih rješenja.

Smatraju kako je postojeći zakon iz 2013. godine u potpunosti je omogućio korištenje obnovljivih izvora energije na način da je uredio tu oblasti u svim aspektima, od gradnje proizvodnih postrojenja do sistema podsticaja proizvedene električne energije iz OIE.

Novi bi, prema njihovoj ocjeni sve to trebao da dodatno unaprijedi.

Novi zakon će sasvim sigurno unaprijediti oblast korištenja OIE. U nacrtu zakona smo vidjeli da se uvodi sistem aukcija, uvodi se i nova kategorija kupac-proizvođač, i druge veoma dobre izmjene i dopune obzirom da je sve ovo u EU, a generalno i u cijelom svijetu, zaživjelo dosta ranije”, kažu oni.

Smatraju da je zakon dosta dobro urađen,a prema njihovim riječima iz nacrta zakona se vidi da je predlagač iskoristio desetogodišnju primjenu zakona i iskustvo stečeno u prethodnom periodu da obuhvati sve bitne segmente korištenja OIE.

Loše strane zakona, ukoliko ih bude bilo, vidjeće se kroz primjenu samog zakona”, zaključuju u “ETMAX”-u.

Ključni podzakonski akti

Ekonomista i stručnjak u oblasti energetike Damir Miljević upozorava da bez obzira na dobro zakonsko rješenje, ne postoje garancije da će ono biti funkcionalno.

On smatra kako sve zavisi od podzakonskih akata, koje bi prema njegovoj ocjeni trebalo bukvalno prepisati iz Srbije.

Ako podzakonski akti budu nalik onima u Srbiji onda možemo nešto očekivati. Tamo na primjer građanin u tri koraka preko interneta može postati “prosumer” (proizvođač-konzument) i na svoju kuću postaviti panele. Ako procedure za investiciju budu imale po 60 dokumenata i 30 koraka onda je bolje da se zakon ne donosi”, kaže Miljević.

On očekuje i kako će novi model podsticaja biti pravičniji, i da će od njega korist imati samo oni koji ga zaslužuju. Prema njegovoj ocjeni do sada ga je dobijala samo odabrana grupa ljudi koja se na njima bogatila.

Aukcije, koje su predviđene novim zakonom mogle bi biti dio rješenja.

Aukcije su namjenjene za tržišnu proizvodnju električne energije i predviđene su za velike proizvođače. To je dobro, jer to znači nadmetanje, međutim i tu se mora voditi računa o modelima aukcija koji će bti izabrani jer dosadašnja iskustva sa inostranim investitorima koji ulažu u obnovljive izvore energije u BiH i Republici Srpskoj su da oni plate koncesiju, a tu zelenu energiju onda izvoze u inostranstvu, drugim riječima proizvodnja obnovljive energije u BiH zbog postojećeg sistema nije u funkciji dekarbonizacije”, kaže Miljević.

Inače, pojedine zemlje poput Albanije su to riješile tako što su obavezale proizvođača da njima proda najmanje 50 odsto struje, a da ostatak prodaje na tržištu kome želi.

Neodrživi podsticaji za MHE

U Centru za zaštitu životne sredine imali su čak 66 prijedloga na predočeni nacrt Zakona.

Ipak, kako su istakli, najvažniji prijedlog se odnosi na ukidanje svih šema podsticaja za hidroenergetska postrojenja za koji ocjenjuju da neodrživ.

Oni se pozivaju na Deklaraciju o zaštiti rijeka RS koju je jednoglasno usvojila Narodna skupština RS.

Pored toga, savjetujemo da se cjelokupni sistem podsticaja obnovljivih izvora energije podvrgne principima tržišne privrede, zbog čega predlažemo potpuno ukidanje garantovanog otkupa po garantovanim otkupnim cijenama za sve izvore, te omogućavanje garantovanog otkupa po tržišnim cijenama”, naveli su oni u svom prijedlogu upućenom Vladi Republike Srpske i Resornom ministarstvu.

Podsjećamo, u obrazloženju novog zakonskog rješenja se navodi kako postojeći zakon više nije u funkciji razvoja obnovljivih izvora energije.

Sistem podsticaja nije dao zadovoljavajuće rezultate u pogledu povećanja učešća obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji, a uzrokuje stalno povećanje naknada za krajnje potrošače zbog čega je došlo do promjene zakonodavstva EU i usvajanja nove Direktive Evropskog parlamenta i Savjeta o promovisanju upotrebe energije iz obnovljivih izvora energije od 11. decembra 2018. godine“, navedeno je u obrazloženju novog zakona.

Trenutni Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji u primjeni je od 2013. godine i do sada je mijenjan tri puta.

CAPITAL: Dejan Tovilović

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti