Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiVlada Srbije produzila privredi staru cijenu struje još mjesec dana

Vlada Srbije produzila privredi staru cijenu struje još mjesec dana

BEOGRAD – Vlada Srbije je na današnjoj sjednici, u cilju sprečavanja posljedica koje koje bi uvećana cijena električne energije na berzama imala na ukupno tržište u Srbiji, donijela Zaključak o regulisanju međusobnih prava i obaveza između EPS -a i kupaca struje na komercijalnom tržištu (preduzeća), kojim se svim kupcima kojima ističe ugovor 30. novembra omogućava produženje važenja tog ugovora do 31. decembra.

Na ovaj način oni bi zadržali ugovorne uslove koje su imali do sada, u prvom redu cijenu električne energije, u periodu od dodatnih 30 dana.

Za grupu kupaca koja je sa EPS zaključila ugovore o snabdjevanju električnom energijom koji stupaju na snagu 1. decembra 2021, odloženom primjenom omogućava se isti tretman kao i kupcima koji su obuhvaćeni prethodnom odlukom, i uz njihovu saglasnost primjena će se odložiti za 1. januar 2022. godine.

Takođe, vlada je, imajući u vidu drastično poskupljenje struje na berzama u posljednjih nekoliko meseci, donijela Zaključak o cijeni električne energije za rezervno snabdjevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdjevanje nakon 1. decembra 2021.

Ovim aktom utvrđuje se cijena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdjevanju, a koja bi omogućila njihovo dalje poslovanje i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Srbiji.

Utvrđena cijena električne energije biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi, navedeno je u saopštenju.

Podsjećanja radi, vlada je već jednom produžila staru cijenu struje za preduzeća u periodu od mjesec dana, to jest u novembru.    Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti