Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaERS: Odluka Ustavnog suda neće zaustaviti gradnju hidroelektrana

ERS: Odluka Ustavnog suda neće zaustaviti gradnju hidroelektrana

TREBINJE – Nakon dvodnevne sjednice Ustavnog suda BiH u Sarajevu, nije riješena dilema da li Elektroprivreda Republika Srpske može nesmetano da nastavi sa projektom izgradnje hidroelektrana na Drini koji realizuje zajedno sa Elektrprivredom Srbije.

Iz Elektroprivrede Srpske poručuju da aktivnosti Ustavnog suda mogu da uspore, ali ne i da zaustave projekat, prenosi RTRS.

Istvoremeno, Ustavni sud je produžio rok Zajedničkoj komisiji za koncesije BiH da riješi spor oko nadležnosti između Republike Srpske i BiH.

Odluku o nastavku gradnje hidroenergetskog sistema Gornja Drina, koju su problematizovala 24 federalna poslanika u Predstavničkom domu PS, Ustavni sud BiH prolongirao je do januara naredne godine .

Ustavni sud BiH u predmetu U 16/20 odlučio je da odgodi odlučivanje o privremenoj mjeri do naredne sjednice u januaru 2020-te. Do tada će od učesnika zatražiti relevantne podatke u vezi donošenja odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu“, saopštio je Ustavni sud.

Što se tiče Zajedničke komisije za koncesije koja radi na tom sporu, ne znači nam nešto puno, mi nezavisno o privremenoj mjeri radimo svoj posao. Što se tiče samog projekta drago mi je da se ne obustavlja“, istakao je zamjenik predsjednika Komisije za koncesije BiH Milomir Amović.

Ustavni sud produžio je na šest mjeseci rok Zajedničkoj komisiji za koncesije da riješi spor oko nadležnosti za izgradnju HE na gornjem toku Drine. Prvobitni od tri mjeseca nije iskorišćen, jer nije bilo kvoruma – Mensur Šehagić nije dolazio na sjednice Komisije. Izostanak je pravdao sporom pred Sudom BiH zbog navodno nezakonitog imenovanja Zajedničke komisije za koncesije.    Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti