Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiAustrijanci žele proizvoditi struju iz otpada u Banjaluci

Austrijanci žele proizvoditi struju iz otpada u Banjaluci

BANJALUKA – Konzorcijum koji čine austrijska kompanija „Kelag“ i njene povezane firme „Interenergo“ Ljubljana i „EHE“ Banjaluka mogao bi uskoro da počne proizvoditi struju iz otpada sa regionalne deponije „Depot“ u Ramićima, saznaje CAPITAL.

Ove firme jedine su dostavile ponudu na javni poziv koji je prije 15 dana raspisao „Depot, a konkursna komisija je utvrdila da je ona prihvatljiva.

Konačnu riječ, ipak, će dati Nadzorni odbor i Skupština akcionara „Depota“.

Predviđena vrijednost investicije iznosi oko 1,3 miliona evra i nju će finansirati ponuđač, koji bi „Depotu“ u narednih 20 godina, na koliko je predviđeno da se ugovor potpiše, od proizvodnje struje trebalo da plati oko 1,5 miliona KM.

„Interenergo“, koji posluje u sastavu austrijskog „Kelaga, je vlasnik banjalučke firme „EHE“.

U „Depotu“ su za CAPITAL pojasnili da su oni gas koji se stvara na deponiji spaljuju i imaju troškove, a da će sada imati zaradu, jer će ove firme taj gas prerađivati.

Navode da bi se time i ekološki standardi podigli na viši stepen.

Površina sanitarne kasete na kojoj je deponovan otpad na deponiji u Ramićima iznosi oko pet hektara, a procjenjuje se da je od 2014. godine do oktobra ove godine deponovano oko 723.380 tona miješanog komunalnog otpada.

Firma „Kelag“, u čijem sastavu su „Interenergo“ i „EHE“ poznata je u BiH po izgradnji malih hidroelektrana, kojoj se oštro protive udruženja za zaštitu životne sredine.

U firmi „Interenergo“ ranije su za CAPITAL potvrdili da su do sada izgradili tri MHE na području Republike Srpske, dok su u FBiH kupili pet već izgrađenih malih hidroelektrana.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti