Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKonferencija o energetskom siromaštvu iduće sedmice u Tuzli

Konferencija o energetskom siromaštvu iduće sedmice u Tuzli

TUZLA – Konferencija o energetskom siromaštvu zakazana je za iduću sedmicu u Tuzli, a održava se u okviru projekta “Inovacije u EE i OIE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“ (EE faza II) koji realiziraju Caritas Švajcarske i Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu sa gradovima/opštinama Tuzla, Živinice, Gračanica, Kalesija, Lukavac i Banovići.

Na konferenciji će se učesnici upoznati sa realizovanim aktivnostima u projektu „Inovacije u EE i OIE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva EE- FAZA II“, čiji je cilj da se poboljša pristup i primjena energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE), kao i aktivnosti na istraživanju pojave energetskog siromaštva i osnaživanju energetski siromašnih domaćinstava.

Konferencija će se održati u Dramar centru u Tuzli 14. decembra.

“Prezentovaće se jedinstvena analiza koja je urađena na osnovu anketiranja 10.000 domaćinstava, gdje su uključena domaćinstva iz šest opština/gradova (Tuzla, Živinice, Gračanica, Kalesija, Lukavac i Banovići), šest srednjih škola i oko 130 energetskih savjetnika. Analizom se pokušalo utvrditi koliko domaćinstava u TK pripada energetski siromašnim, koje su grupe posebno pogođene ovim problemom, šta je to što ima veliki uticaj na energetsko siromaštvo i kako se ono može ublažiti”, saopšteno je iz Centra za ekologiju i energiju.

Dodatno će biti predstavljeni rezultati smanjenja potrošnje električne energije kod 10.000 domaćinstava nakon energetskog savjetovanja, medijske kampanje i podjele promotivnog materijala i LED sijalica.

“Ovakvim jednostavnim mjerama se može uticati na potrošnju energije u domaćinstvima”, poručuju iz Centra za ekologiju i energiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti