Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU Omarskoj proizvedeno milion i po tona željezne rude

U Omarskoj proizvedeno milion i po tona željezne rude

PRIJEDOR – Rudnik “Arselor Mital Prijedor” u ovoj godini ostvario je plan proizvodnje i prodaje, izjavio je direktor kompanije Mladen Jelača.

“Proizveli smo 1.550.000 tona željezne rude i iskopali 7,5 miliona tona jalovine. Željezari u Zenici smo otpremili cjelokupnu proizvodnju, a na kamenolomu Drenovača imali smo rekordnu proizvodnju od 90.000 kubika kamena”, rekao je Jelača povodom Dana rudara.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini uloženo je oko šest miliona maraka, najviše u proces obogaćivanja rude i mehanizaciju na površinskom kopu Buvač u Omarskoj, što čini 125 miliona maraka ukupnih ulaganja od 2004. kada je kompanija osnovana.

“U Omarskoj imamo još oko sedam miliona tona rude, što pri godišnjoj proizvodnji od oko 1,6 miliona tona može da traje još naredne četiri godine”, naveo je Jelača.

On je ponovio da je “Ljubija” trebalo da bude pokrenuta i mnogo ranije i da izrazio uvjerenje da iza najava Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva stoji čvrsto opredjeljenje da se pokrene i proizvodnja u Ljubiji i da će ono biti i realizovano.

“`Ljubija` je potpuno drugačiji rudnik u odnosu na Omarsku, mnogo kompikovaniji. Kopovi i postrojenja stoje oko 30 godina i bez ozbiljne rekonstrukcije totalno su nefunkcionalni i neupotrebljivi, kao i pruga. Upitno je i snabdijevanje električnom energijom i niz drugih okolnosti traži jasno usmjeravanje i rješavanje. Zato vjerujem da ćemo imati snažnu podršku institucija kako lokalnih, tako i Vlade Republike Srpske”, dodao je Jelača.

U Republici Srpskoj danas se obilježava Dan rudara i rudarska slava Sveta velikomučenica Varvara, zaštitnica rudara. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti