Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaĐokićev vozač smanjio snagu MHE i uveliko kasni sa izgradnjom

Đokićev vozač smanjio snagu MHE i uveliko kasni sa izgradnjom

BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić u maju 2018. godine potpisao je sa tek osnovanom firmom „New Energy“ iz Obudovca Ugovor o koncesiji za izgradnju male hidrocentrale (MHE) „Nevačka“ u Han Pijesku na rijeci Stupčanici, čiji je jedan od suvlasnika njegov vozač Goran Tadić.

Iako je rok za izgradnju i puštanje u rad uveliko probijen, objekat i dalje nije izgrađen, a koncesija nije raskinuta.

Međutim, kako smo saznali, od gradnje se nije odustalo. To potvrđuje i činjenica da je „New Energy“ nedavno resornom ministarstvu predao Prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu, koja je uslov za dobijanje ekološke dozvole.

Međutim, u studiji se vidi kako je smanjena instalisana snaga objekta sa 1,4 megavata na 960 kilovata ili 32 odsto.

Snaga je smanjena jer su vršena nova mjerenja i utvrđeno je da ranije planirani kapacitet ne bi mogao biti ispunjen“, kaže Tadić za CAPITAL.

On tvrdi kako je projekat i dalje živ te da se aktivno radi na njegovoj realizaciji.

U toku je eksproprijacija zemljišta. Čekamo određene dozvole“, kaže on.

Inače, kako se može vidjeti iz Ugovora o koncesiji zaključenog na period od 20 godina, koji je priložen uz studiju, „New energy“ je imao rok od dvije godine da pribavi sve neohodne dozvole, izgradi centralu i pusti je u rad.

član 3. koncesionog ugovora

Procijenjena vrijednost investicije je bila 3,3 miliona maraka, s tim da se sada snaga smanjuje, ali nema nove procijenjene vrijednosti.

Tadić i ostali poslovni partneri, a to su prema poslovnim registrima Cvjetin Đorđić, Grgur Mihael Gostrec, Slađana Tanić i Tonči Panza, za sada su dobili lokacijske uslove za izgradnju, te saglasnost „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Šuma Srpke“ na lokaciju.

Brojne štetne posljedice

U samoj studiji se navodi kako će ovaj elektro energetski objekat imati brojne štetne posljedice.

U toku izgradnje vodozahvata, dovodnog cjevovoda i mašinske zgrade biće potrebno iskrčiti svu vegetaciju na površnama koje će zauzimati ovi objekti. Neminovni negativni uticaj proizaći će iz sagorijevanja fosilnih goriva čiji će štetni produkti najviše djelovati na osjetljivu floru okolnog područja. Uništavanje flore na predmetnom području poteže za sobom čitav niz drugih nepovoljnih uticaja kao što su ispiranje tla i smanjenje hranjivih materija u tlu, promjena mikroklimatskih uslova, uništavanje skloništa potrebnog životinjskim vrstama i ostali štetni učinci“, navodi se u studiji.

Takođe, kako se dodaje, planirani građevinski zahvati u koritu vodoka uticaće na postojeće prirodne procese kako u samom toku, tako i u njegovom priobalju.

Ovi uticaji će biti ograničenog karaktera, jer će njihova vremenska dužina zavisiti o vremenu izgradnje planirane hidroelektrane sa pratećom infrastrukturom. U tom vremenskom periodu doće do promjene vodostaja, zamućenje vodotoka,  eventualnog zagađenja gorivima, prašine, buke i vibracije“, stoji u ovom dokumentu.

CAPITAL: D. Tovilović

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti