Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMađarska priprema višemilionski spor protiv BH Gasa i Energoinvesta

Mađarska priprema višemilionski spor protiv BH Gasa i Energoinvesta

SARAJEVO – Dvije bosanskohercegovačke javne kompanije za nabavku i distribuciju gasa suočiće se sa zahtjevom da plate višemilionsku odštetu mađarskom gasnom distributeru FGSZ-u, što je slučaj koji bi mogao ugroziti njihovo poslovanje i destabilizirati tržište gasa u Federaciji BiH, jednom od dva entiteta u zemlji.

FGSZ priprema arbitražni spor težak 21,1 milion dolara, ne uključujući troškove arbitraže, protiv Energoinvesta, koji je ovlašteni dobavljač gasa za Federaciju BiH, i BH Gasa, kompanije koja vrši transport gasa za potrebe tog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Iz FGSZ-a su potvrdili da su otpočeli proces pokretanja arbitražnog spora protiv dvije bh. kompanije. „FGSZ je sa bosanskohercegovačke strane zaključio ugovor o transportu prirodnog gasa sa Energoinvesta i BH Gasom, zbog kojeg smo u procesu pokretanja arbitraže“, rečeno je Al Jazeeri u toj mađarskoj kompaniji, ne iznoseći više detalja.

FBiH odustala od potpisanog ugovora

U jeku vrlo visokih tenzija između Zapada i Rusije, uključujući i novi ruski plinovod Sjeverni tok 2 čiji otvaranje prema EU kasni, bosanskohercegovački Energoinvest prestao je nabavljati ruski gas preko mađarskog FGSZ-a nešto više od dvije godine prije isteka ugovora krajem 2023. godine, i sklopio ugovor sa ruskom državnom kompanijom Gazprom Export, prema kojem se od 1. aprila ove godine isporuka gasa za Federaciju BiH odvija gasovodom Turski tok.

Ranije, Federacija BiH ruski gas je dobijala gasovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, odakle se dalje transportovao u Srbiju, a u Bosnu i Hercegovinu je ulazio na jedinom ulaznom gasnom terminalu za BiH u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević u intervjuu za Radio Slobodna Evropa iz apila ove godine izjavila je da su pristali na novi zahtjev ruskog isporučioca, jer je Gazprom obustavio isporuku gasa za Bosnu i Hercegovinu preko ukrajinsko-mađarskog gasovoda i transport prebacio na Turski tok, a uz sve „ovaj [Turski tok] je čak i povoljniji“.

„Takav dokument ne postoji“, kaže Al Jazeeri Almir Bečarević, ekspert za gas, dodajući da je Gazrprom i sedam mjeseci poslije nastavio transportovati gas za sve kupce preko Mađarske, osim za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Gazrprom ima interes da gas ide preko Turskog toka jer je u pitanju njegov gasovod, zbog čega ostvaruje bolji profit.

“Hadžialjević i ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić su nas uvukli u Turski tok, ne vodeći računa koje će posljedice biti sa mađarskim ugovorom“, tvrdi Bečarević. A posljedice mogu biti ogromne. Energoinvest bi teško preživio platiti višemilionsku odštetu Mađarima, dok bi BH Gas bio prisiljen obustaviti neke važne projekte, uključujući izgradnju južne interkonekcije preko koje Federacija BiH treba dobiti novi ulaz gasa iz pravca Hrvatske. Prelaskom nabavke plina preko Turskog toga politički uticaj Rusije na Federaciju BiH takođe može biti povećan.

Krivična prijava protiv Energoinvesta

Bivša Uprava BH Gasa podnijela je početkom aprila krivične prijave Federalnoj upravi policije protiv odgovornih ljudi u Energoinvestu. Krivična prijava je podnesena zbog, kako je navodeno u saopštenju BH Gasa, “samoinicijativne odluke Energoinvesta” o promjeni transportnog puta gasa putem Turskog toka.

Denis Avdagić, analitičar, kaže da su dvije federalne kompanije sada stavljene u nepovoljan položaj jer je ugovor o nabavci gasa sa Mađarima prekinut naprasno, a ne pregovorima, dok je paralelan ugovor za isti posao potpisan i s ruskim Gazpromom. „Potpuno je nejasno koje argumente Federacija BiH može ponuditi pred arbitražnim sudom“, rekao je Avdagić Al Jazeeri. „Tu više nema nazad“, kaže on, dodajući da je za Federaciju FBiH sada jedino preostalo pronaći rješenje koje će najmanje koštati. „Ići do kraja na arbitražni postupak svakako je rizično jer može biti najskuplje rješenje“, smatra Avdagić.

Energoinvest nije dostavio odgovore Al Jazeeri. Odgovore nisu dostavili ni BH Gas ni Ministarstvo energije, industrije i rudarstva Federacije BiH. Poslovne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti