Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRusi krše prava radnika u Rafineriji ulja Modriča i masovno ih otpuštaju

Rusi krše prava radnika u Rafineriji ulja Modriča i masovno ih otpuštaju

BANJALUKA – Rafinerija ulja Modriča konstantno ukida radna mjesta, krši prava radnika i otpušta ih. Broj zaposlenih ruski vlasnici su sa više od 500 sveli na 218, a radnicima najavili i nova otpuštanja. O svemu ovome upoznata je i Vlada Republike Srpske koja to nijemo posmatra, tvrde u radnici i sindikalci.

Kada je privatizovana, Rafinerija u Modriči je imala više od 500 radnika. Danas je taj broj prepolovljen.

U posljednja tri mjeseca otkaz je dobilo 12 radnika, od kojih je sedam još u otkaznom roku.

Novak Vasilić, jedan od otpuštenih radnika koji je u Rafineriji radio 27 godina, a kojem otkazni rok ističe dva dana prije kraja ove godine, za CAPITAL kaže da je Rafinerija pred kolapsom i da su gotovo sva proizvodna postrojenja ugašena.

„U zadnja tri mjeseca su otpustili 12 ljudi. Konstantno otpuštaju radnike, pa je tako od 570 ljudi sada ostalo njih nešto više od 200. Već su nagovijestili da će otpuštati i u narednom periodu. Meni lično je predstavnica iz Rusije rekla da će smanjiti broj radnika na 120, da bi kasnije šefovima rekla da će to, ipak, biti na 170, vjerovatno kako bi malo umirila ljude. U svakom slučaju, očigledno je da će se otpuštanje nastaviti“, kaže Vasilić kojem je ostalo još sedam i po godina do penzije.

Ističe i da skoro sva postrojenja ne rade i da je upitno šta će na kraju biti sa Rafinerijom.

„Samo jedan pakeraj nešto malo radi i dio gdje se radi sa baznim uljima i aditivima koje kupuju. Sve su to oni uništili i pokrali“, kaže ovaj radnik.

Tepavčević: Ovo što u Modriči imamo je, najblaže rečeno, samovolja poslodavca

Da je stanje u Rafineriji ulja u Modriči alarmantno za CAPITAL potvrđuje i predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević koji je o svemu upoznao i Vladu RS.

Kaže da se broj radnika u Rafineriji u kontinuitetu smanjuje i da je on prepolovljen u odnosu na period prije privatizacije nakon koje su i počela da se krše prava radnika.

Već godinama, Sindikat ne uspijeva da sa ovim poslodavcem postigne dogovor u vezi sa potpisivanjem kolektivnog ugovora.

„Oni imaju na snazi svoj pravilnik koji bukvalno svakodnevno mijenjaju. Tamo imamo apsurdnu situaciju da radnik danas radi na jednom radnom mjestu, a već sutradan kad dođe na posao njegovog radnog mjesta nema u sistematizaciji. Pokušavamo preko poslodavaca iz oblasti energetike da napravimo opšti kolektivni ugovor i nadamo se da ćemo na taj način uspjeti da zaštitimo radnike makar od tog nezakonitog otpuštanja. Ovo što sada imamo u Modriči je, najblaže rečeno, samovolja poslodavca koji bez ikakvog učešća Sindikata u razgovorima svakodnevno ukida pojedina radna mjesta“, kaže Tepavčević.

Vlada upoznata sa problemima

Ističe da su u više navrata razgovarali sa ruskim vlasnicima Rafinerije, ali da ni na jednom od tih sastanaka oni nisu željeli da potpišu kolektivni ugovor.

Po svemu sudeći radnici na pomoć ne mogu da računaju ni od Vlade RS koja je ostala nijema na dešavanja u modričkoj Rafineriji.

Konfederacija sindikata RS je o svemu što se dešava u Modriči u više dopisa upoznala i Vladu RS, a o tome su razgovarali i na sastanku sa premijerom Radovanom Viškovićem koji je održan krajem novembra, ali rješenje nisu pronašli.

„Oni ne mogu ništa da obećaju, očigledno da nemaju uticaja na tu kompaniju. Mislim da je perspektiva i Rafineriju u Bordu i u Modriči potpuno neizvjesna i da će i to malo radnika što je ostalo ne može očekivati svjetliju budućnost“, zaključio je Tepavčević.

„Nestro“ povećao udio u Rafineriji

Na Banjalučkoj berzi ove sedmice je trgovano akcijama Rafinerije u Modriči u vrijednosti od 1,5 miliona KM. „Nestro Petrol“ je povećao svoje učešće u vlasništvu sa 13,05 na 16,27 odsto, dok je iz vlasništva izašla Bank Saint-Petersburg koja je imala 3,2 odsto akcija. Većinski udio i dalje ima Njeftegazinkor sa 75,67 odsto vlasništva.

Predsjednik Sindikalne organizacije Rafinerije ulja Modriča Zlatko Tanasić kaže da je sve krenulo sa havarijom u Rafineriji nafte Brod prije nekoliko godina od koje su uzimali sirovinu.

„Nova Rafinerija u Modriči i svi radnici koji su bili tu zaposleni neće više raditi, jer se ne isplati kupovati sirovinu na tržištu“, rekao je on.

Da se iz godine u godinu broj radnika smanjuje vidljivo je i iz finansijskih izvještaja ovog preduzeća. Tako su na kraju 2018. godine imali 371 radnika, a na kraju septembra ove godine 238 radnika. Taj broj sada je dodatno smanjenjen i prema podacima Sindikalne organizacije ima ih 218.

Da li su i zbog čega smanjili broj radnika te kakva je situacija pitali smo i u Rafineriji u Modriči i u Otpima grupi, ali odgovore do obajave ovog teksta nismo dobili.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti