Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaVlastiti izvor energije spas u vrijeme energetske krize

Vlastiti izvor energije spas u vrijeme energetske krize

BANJALUKA – Energetska kriza na globalnom nivou donijela je sa sobom strah i neizvjesnost u poslovanju. Oni koji su investirali u svoju nezavisnost, na budućnost gledaju relaksiranije i sa više optimizma.

Firma „Tesla“ iz Modriče koja se bavi proizvodnjom namještaja još 2015. godine je odlučila da dio svojih investicija usmjeri u obnovljive izvore energije.

Od tada sunce je njihov najveći partner, jer su na krovu preduzeća postavili solarne panele. Radove je izvelo preduzeće „Etmax“ iz Banjaluke, koje je uradilo na desetine sličnih projekata.

Prema riječima direktora preduzeća Željka Jovičevića, bio je to svojevrsni put u nepoznato koji se pretvorio u super isplativu investiciju.

Na krovu su prvo postavljene dvije solarne elektrane snage po 120 kilovata, treća od 80 kilovata i jedna mala od 50 kilovata jer više nije bilo mjesta na krovu za panele. Dio proizvedene struje je za naše potrebe dok dio otkupljuje Elektroprivreda RS“, kaže on.

Njegova prvobitna zamisao je bila da se sa strujom snabdijeva fabrika i da se napajaju električna vozila za dostavu. Međutim u „Tesli“ su iskoristili puni potencijal solarne energije.

Električna energija iz tri elektrane se prodaje „Elektroprivredi“, dok jedna služi za vlastitu proizvodnju. Tu nema ovog finansijskog dijela jer garantujemo da ćemo sve ono što smo pustili u mrežu i potrošiti, pa se to samo na kraju kompenzuje“, pojašnjava Jovičević.

Kaže kako procedure za investitore nisu jednostavne, pogotovo za one koji se sa njima prvi put susreću, ali da je kasnije sve lakše.

Na početku smo se učili svi. Problema nije bilo, više je bilo nesuglasica i nerazumijevanja. Ali evo ove godine smo postavili četvrtu elektranu, i to nismo ni osjetili jer je procedura jasna, a ETMAX doo nas je kroz svaki naš pojedinačni projekat pratio kao projektant, dobavljač i izvođač, te su svojim stručnim pristupom ovaj proces učinili jednostavnijim za realizaciju. Uhodali smo se i sve je išlo po automatizmu“, zaključio je on.

Inače, investicija po jednom kilovatu za ovaj projekat bila je oko 1.200 evra. Danas se ona višestruko vraća.

Podsjećamo, kraj godine u BiH obilježio je poskupljenje struje za privrednike u Federaciji BiH kojima su ponuđeni ugovori sa tri puta većom cijenom struje. I privrednicima u Republici Srpskoj je najavljeno poskupljenje, samo nije precizirano u kom obimu.

Drastičan rast cijena struje i gasa u svijetu

Cijene električne energije i prirodnog gasa u cijelom svijetu drastično su porasle u proteklih godinu dana, kao posljedica intenziviranja ekonomskih aktivnosti nakon pandemije.

Cijene gasa ključni su faktor koji utiče na cijene električne energije u većini zemalja Evropske unije, pa je to jedan od osnovnih razloga trenutnog povećanja cijena energije.

Zbog povećanih troškova proizvodnje energije iz gasa, postalo je jeftinije proizvoditi iz uglja, čak i sa povećanim cijenama emisije CO2, što je dodatno potaklo rast troškova proizvodnje električne energije iz uglja i cijena na tržištu.    Capital.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti