Ponedjeljak 26. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEP BIH ne odustaje od uglja: Nastavlja s projektom izgradnje bloka 8...

EP BIH ne odustaje od uglja: Nastavlja s projektom izgradnje bloka 8 TE Kakanj

TUZLA – Osim projekta za blok 7 termoelektrane na ugalj Tuzla, Elektroprivreda BiH (EPBiH) nastavlja pripreme i za izgradnju bloka 8 termoelektrane Kakanj.

Teškoće u realizaciji projekta Tuzla 7 očito nisu odvratile EPBiH od novih ulaganja u termoelektrane na ugalj. Potvrda o planu izgradnje kogeneracijske jedinice od 300 MW stigla je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Saopšteno je da je Kantonalni sud u Sarajevu poništio izdavanje ekološke dozvole za blok 8 TE Kakanj iz jula 2017. godine.

Ministarstvo je sada odlučilo staviti na uvid javnosti netehnički sažetak zahtjeva za izdavanje ekološke dozvole za projekt bloka 8 , prenosi balkanenergynews.

Rok za podnošenje prijedloga bio je 15 dana i urpavo ističe.

Blok 8 u TE Kakanj zamjena je za blokove 1, 2, 3 i 4 koji su već zatvoreni, kao i za blok 5 koji će prestati s radom nakon puštanja u rad bloka 8.

TE Kakanj ima sedam blokova, ukupne instalirane snage 578 MW, dok je trenutno u pogonu 450 MW. Četiri jedinice su zatvorene krajem 1990-ih.

Glavno gorivo za novi blok bit će mrki ugljen iz rudnika u Kaknju, Brezi i Zenici, stoji u netehničkom sažetku.

Očekivana godišnja proizvodnja bloka 8 je 1755 GWh, dok se investicija procjenjuje na 500 miliona eura, uz još 100 miliona eura za rudnike ugljena.  Indikator.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti