Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiŠpanija produžava poreske olakšice za struju do maja

Španija produžava poreske olakšice za struju do maja

MADRID – Španija će produžiti do maja 2022. primjenu seta poreskih olakšica uvedenih da bi se potrošačima ublažio udar visokih računa za struju, izjavila je  portparolka vlade Izabel Rodrigez.

Produžetak važenja paketa olakšica, uvedenog u junu 2020. i koji je trebalo da istekne krajem godine, koštaće državnu kasu oko dvije milijarde evra (2,26 milijardi dolara) u prvim mjesecima sledeće godine, rekla je Rodrigez.

Snažna potražnja za električnom energijom usljed izlaska španske ekonomije iz pandemije, plus prekidi na energetskoj infrastrukturi i niske zalihe energenata vinuli su cijene gasa i struje širom Evrope do rekordnih nivoa i malo je vjerovatno da će pasti pre kraja zime.

Izgledi za veleprodajne cijene električne energije, koje će sutra dostići novi rekord, nisu ni malo obećavajući. Stoga je fundamentalno da se zadrži smanjenje i suspenzija nekih poreza koji se reflektuju na iznos naših računa za struju”, rekla je ministarka energetike Tereza Ribera na istoj konferenciji za novinare.

PDV na računima za energiju ostaće do maja na nivou od 10 posto, naspram ranijih 21 odsto, dok će posebna taksa na struju ostati 0,5 procenata do 30. aprila, dodala je Ribera.

Porez od sedam posto na proizvodnju električne energije, koji se u konačnom ishodu prenosi na potrošače, ostaće suspendovan do kraja marta.  Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti