Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSindikati u FBiH prijete protestima ako poskupi struja

Sindikati u FBiH prijete protestima ako poskupi struja

SARAJEVO – Savez samostalnih sindikata koji djeluje u Federaciji BiH (FBiH) ocijenio je da ne postoji opravdanje za bilo kakvu odluku o značajnom porastu cijene električne energije u ovom entitetu, upozoravajući da će se u slučaju porasta cijene ovog energenta na ulicama naći hiljade radnika.

Iz Sindikata posebno ukazuju na činjenicu da porast cijene električne energije nije opravdan na kraju 2021. godine koju su obilježili masovni odlazak radnika, enorman porast cijena troškova života, nepostojanje definisane minimalne plate, te desetine hiljada nesigurnih radnih mjesta.

“Svaki dodatni trošak koji se nameće poslodavcima automatski znači da će ga oni nadoknaditi preko leđa radnika, otpuštanjem, smanjenjem plate ili neredovnim isplatama primanja radnicima. Radnici su i tako na rubu egzistencije, rade na nesigurnim radnim mjestima, pa svaka najava o otpuštanju, a posljednjih dana smo ih čuli mnogo od poslodavaca, unosi dodatni nemir i nespokoj u njihove i živote njihovih porodica”, ističu iz Sindikata.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Selvedin Šatorović pozvao je Vladu FBiH da počne raditi u interesu radnika, penzionera i svih ostalih građana, te da počne donositi odluke kojima će zaštititi njihov ekonomski položaj i bar donekle ublažiti sve negativne posljedice pandemije koje trpe.

Podsjećajući da su nedavno na ulici bili rudari tražeći zaštitu svojih prava, iz Sindikata predviđaju da će se, ukoliko se ne promijeni stav “Elektroprivrede” o povećanju cijene električne energije, na ulici naći hiljade radnika iz industrijskog i uslužnog sektora.

“Ne mogu svi radnici u FBiH biti taoci želje `Elektroprivrede` za ostvaranjem ekstra profita”, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti