Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTrgovci i hotelijeri odbili ugovore ERS-a, „Tržnica“ pred zatvaranjem

Trgovci i hotelijeri odbili ugovore ERS-a, „Tržnica“ pred zatvaranjem

BANJALUKA – Trgovci, hotelijeri i drugi privrednici u Srpskoj odbili su ugovore koje im je „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) poslala, a po kojima im je cijena električne energije znatno uvećana, saznaje portal CAPITAL.

Iako je, nakon prvobitnih ugovora u kojima je cijena po megavat času bila 89 ili 90 i više evra, ERS je danas privrednicima poslala nove ugovore sa manjim cijenama (72 evra), ali su oni odlučni da ni te ugovore ne prihvate i traže hitan sastanak sa predstavnicima Vlade Srpske i ERS.

Taj dogovor postigli su danas u Privrednoj komori Republike Srpske odakle su poručili da je neprihvatljivo da im ERS poskupljenje struje pravda cijenama na tržištu i berzama.

Da se sastanak privrednika održao potvrdio je za portal CAPITAL i Goran Račić iz Privredne komore Republike Srpske koji je istakao da su privrednici izrazili nezadovoljstvo ponašanjem ERS i povećanjem cijena struje.

„Privrednici su energično odbili i stare i nove ugovore, smatraju da nije realno da ih je ERS svrstala u posebnu grupu, da provodi diskriminatorski postupak nad njima. Oni hoće da imaju cijenu električne energije kao i ostali iz sistema i da ta cijena bude 45 evra za iduću godinu. Saglasni su da neće da potpišu ugovore s „Elektroprivredom“ i da su spremni da čak i zatvore prodavnice ako ERS i Vlada ne budu imali razumijevanja“, istakao je Račić.

Dodao je da je, na primjer, banjalučka „Tržnica“ ponudila nove ugovore svojim zakupcima, a koji su ih odbili i rekli da će zatvoriti maloprodajne objekte jer nemaju ekonomske isplativosti da rade.

„Dolazimo u situaciju da Banjaluka ima „Tržnicu“ koja ne radi, ako se ne ispune zahtjevi koje smo danas definisali i proslijedili Vladi Republike Srpske i „Elektroprivredi“ tražeći hitan sastanak“, kazao je Račić.

Dodao je da i drugi privredni subjekti, proizvodnja i industrija, kojima je ponuđena cijena od 53 evra smatraju da je to veliko povećanje, u iznosu od preko 35 odsto u odnosu na ranije cijene.

„Nema razloga za poskupljenjem električne energije i svjetska cijena ne može da bude reper za poskupljenje cijene na domaćem tržištu. Nije povećana cijena uglja, nije nam voda poskupjela, nema nijednog razloga, a cijene na berzama su trenutne, neka ERS pokaže jedan ugovor na godišnjem nivou koji je zaključila po tim cijenama, nema ga i to ne možemo prihvatiti kao argument za povećanje cijena“, poručio je Račić.

CAPITAL podsjeća kako je prethodne sedmice je objavio više tekstova u vezi sa poskupljenjem struje, koje možete pročitati na linkovima u nastavku:

Hoteli u Srpskoj pred gašenjem zbog duplo skuplje struje 

Najavljena poskupljenja struje bi ugasila 15 odsto kompanija 

Građani Srpske platiće ceh enormnog poskupljenja struje za trgovce 

Za pojedine djelatnosti u Srpskoj struja poskupljuje za 240 odsto! (FOTO)

Uskoro novo poskupljenje struje privrednicima u Srpskoj

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti