Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostKreditna linija od dva miliona evra za energetsku efikasnost

Kreditna linija od dva miliona evra za energetsku efikasnost

SARAJEVO – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pojačava napore za poboljšanje energetske efikasnosti u BiH novom kreditnom linijom od dva miliona evra za Inteza Sanpaolo banku, a sredstva će biti stavljena na raspolaganje domaćinstvima u zemlji, za ulaganja u rješenja za uštedu energije.

Klijenti ove banke moći će da iskoriste sredstva za finansiranje ulaganja u energetska poboljšanja domaćinstava, poput izolacije zidova ili krova, novih prozora, toplotnih pumpi ili čistijihih i efikasnijih bojlera, s ciljem postizanja uštede energije, saopšteno je iz EBRD-a.

Nakon uspješnog završetka ulaganja, domaćinstva dobijaju podsticajnu podršku u iznosu do 20 odsto iznosa kredita, finansiranog od EU, a imaće koristi od smanjenih računa za energiju i veće udobnosti u svojim domovima.

Kreditna linija dio je Instrumenta za finansiranje zelene ekonomije na zapadnom Balkanu (GEFF), koji promoviše poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru, a sufinansiraju je EU i Austrija, te bilateralni donatori Investicionog okvira za zapadni Balkan (VBIF).

Direktor EBRD-a za BiH Manuela Nesl rekla je da su ušteda na računima za energiju, efikasnije korištenje energije i poboljšanje kvaliteta vazduha glavne oblasti kojima se pokušava pomoći u pronalasku rješenja u BiH.

“Pozdravljamo Inteza Sanpaolo banku u našem GEFF programu, kao prvu banku u regiji koja se pridružila programu i radujemo se što ćemo uz njihovu pomoć proširiti ovu kreditnu liniju za energetsku efikasnost na više od 3.000 domaćinstava koje smo već do sada finansirali u zemlji”, istakla je Neslova.

Predsjednik Uprave Banke Marko Trevisan rekao je da je napravljen još jedan važan korak, sa opredjeljenošću ka povećanju ekološke svijesti u BiH, potpisivanjem ove inovativne GEFF kreditne linije sa EBRD-om, kojim će biti podržana ulaganja u energetsku efikasnost u stambenim, privatnim domaćinstvima.

“Naši klijenti imaće pravo na povrat novca od 20 odsto po završetku finansiranja zelenih investicija. Ovo vidimo kao način da konkretno podržimo energetsku konverziju u BiH za naše klijente”, istakao je on.

U posljednje četiri godine kroz GEFF je podržano preko 9.000 domaćinstava u regionu, od kojih 3.000 u BiH, kako bi poboljšali energetsku efikasnost svojih domova. Više od 45 miliona evra finansirano je za ulaganja u zelenu tehnologiju. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti