Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas“Interesi privatnika ne smiju biti važniji od zdravlja građana”

“Interesi privatnika ne smiju biti važniji od zdravlja građana”

SARAJEVO – Neformalna grupa građana “Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju” predala je juče Vladi Kantona Sarajevo peticiju kojom se od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo traži da, u skladu sa zakonom, izvrši preispitivanje okolinske dozvole izdate za gradnju skladišta kerozina i benzinske pumpe sa pratećim objektima, koji se grade u sarajevskom naselju Dobrinja.

Peticiju je potpisalo preko 1.400 građana Sarajeva koji traže obaveznu izradu studije uticaja na okolinu, koju bi radila certifikovana kompanija, te da se na adekvatan način ogranizuje javna rasprava, što propisuju i odredbe Aarhuske konvencije koju je potpisala i BiH. Građani Sarajeva ovom peticijom traže i od Opštinskog vijeća Novi Grad Sarajevo da preispitaju sve dozvole izdate ispred Opštine Novi Grad Sarajevo (urbanistička i građevinska dozvola), a koje se tiču ovog predmeta, s obzirom na to da su dozvole izdate na osnovu pravno falične, odnosno zakonski upitne okolinske dozvole.

“Mi ne odustajemo – nastavljamo našu pravnu borbu protiv svih nadležnih institucija i iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne obustavi gradnja nelegalnog kompleksa u blizini stambenih zgrada u naselju Dobrinja u Sarajevu. Naš primarni zahtjev je da nadležne institucije kojima smo se obraćali u prethodnom periodu djeluju u skladu sa zakonom i zaustave sve nepravilnosti i neregularnosti koje ugrožavaju sigurnost i zdravlje građana Sarajeva”, naveli su građani.

Podsjećamo, građani sarajevskog naselja Dobrinja se mjesecima bore sa nelegalnom gradnjom Hifa OIL kompleksa na Dobrinji, koji se gradi pored Međunarodnog aerodroma. Tokom svoje borbe su dokazali niz neregularnosti pri izdavanju saglasnosti i dozvola te apelovali na nadležne da je u pitanju III vodozaštitna zona u kojoj je ovakva vrsta gradnje strogo zabranjena.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva svojim dopisima prema Ministarstvu privrede KS i Agenciji za vodno područje rijeke Save od 04.11.2021. godine navelo je niz propusta napravljenih u opštinskim i kantonalnim službama prilikom izdavanja saglasnosti i dozvola, te zatražilo njihovo povlačenje, čime je potvrdilo da su građani upravu.

“Bez obzira na sve to, gradnja kompleksa se i dan-danas nastavlja! Ugroženi su životi građana, sa više aspekata: sigurnosnog, zdravstvenog (zbog isparavanja naftnih derivata), a ugroženo je i snabdijevanje pitkom vodom u čitavom gradu Sarajevu”, saopštili su građani.

Građani su predali i krivičnu prijavu protiv načelnika Opštine Novi Grad i njegovih pomoćnika te su, nakon uvida u naknadno pribavljenu dokumentaciju i istraživanja, došli do novih informacija i saznanja koje su takođe priložili Kantonalnom tužilaštvu Kantona.

“Interesi privatnih investitora ne smiju biti važniji od zdravlja i sigurnosti građana”, naveli su građani. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti