Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaIzabranim modelom dokapitalizacije omogućeno da HET dobije nove akcionare

Izabranim modelom dokapitalizacije omogućeno da HET dobije nove akcionare

BANJALUKA – Ukoliko je jedini cilj emisije akcija “Hidroelektrana na Trebišnjici” (HET) da “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS), kako se tvrdi, izvrši dokapitalizaciju, ona nije dobro isplanirana jer je ostavljena mogućnost da bilo ko kupi dio akcija i uđe u vlasništvo, pa i „Elektroprivreda BiH“ koja je već iskazala interes.

Naime, HET planira da se dokapitalizuje emisijom akcija za čak 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva. Prodajna cijena akcija iznosi 0,29 KM po jednoj akciji, odnosno 126,1 milion KM je iznos dokapitalizacije.

Iz Matičnog preduzeća „Elektroprivrede RS“ su već rekli da će kupiti 65 odsto emitovanih akcija (81,9 miliona KM), što znači da će se preostalim manjinskim akcionarima ponuditi preostalih 35 odsto (44,1 milion KM).

Stručnjaci sa tržišta kapitala procjenjuju da ostali akcionari nemaju toliko novca, a i ako imaju, da neće biti spremni za ovo ulaganje.

„Teško je očekivati da će ijedan mali akcionar uložiti i jedan dodatni cent tamo gdje ga u kontinuitetu šikaniraju i pljačkaju, što je naravno i plan poduhvata – osmišljene pljačke malih akcionara“, rekao je Tripko Krgović iz Udruženja manjinskih akcionara energetskog sektora.

Nakon što postojeći akcionari iskoriste ili ne iskoriste svoje pravo prioritetne kupovine, preostale emitovane akcije će biti ponuđene na slobodnom berzanskom tržištu svim zainteresovanim investitorima.

Time se otvara mogućnost da drugi investitori steknu udio u HET-u, a među njima i „Elektroprivreda BiH“ koju je premijer FBiH Fadil Novalić pozvao da to uradi.

„Spremnost JP `Elektroprivreda BiH` za kupovinu akcija preduzeća `Hidroelektrane na Trebišnjici` u skladu je sa strateškim opredjeljenjem kompanije za povećanjem udjela obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u prozvodnom portfoliju i ispunjavanju obaveza koje je država BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici. Uz planiranu izgradnju novih pogona, `Elektroprivreda BiH` je s ciljem povećanja kapaciteta iz obnovljivih izvora, javno oglasila i svoju zainteresovanost za otkup, odnosno kupovinu projekata u razvoju ili završenih proizvodnih objekata, upućivanjem poziva zainteresovanim stranama“, naveli su u saopštenju.

Procedura

Direktor brokersko – dilerskog društva „Eurobroker“ Boris Majstorović pojasnio je za CAPITAL kakva je procedura prilikom kupovine akcija na Banjalučkoj berzi ističući da nema nikakvog ograničanja da bilo ko iz FBiH, ili drugih dijelova svijeta, kupuje akcije.

„Onaj ko želi da kupi akcije na Banjalučkoj berzi mora da sklopi ugovor sa brokerskom kućom koja je član berze, te da otvori račun u Centralnom registru hartija od vrijednosti gdje će hartije „leći“. Račun investitorima obično otvara broker, ali mogu i sami. To se otvori za jedan, dva dana, nije komplikovana procedura. Nakon toga investitor uplaćuje sredstva brokeru, izdaje nalog, broker to iznosi na berzu i kupuje akcije. U slučaju HET-a, nakon što prođe rok u kojem pravo preče kupovine akcija imaju postojeći aktionari, onda prodaja ide na berzu i akcije HET-a može da kupi bilo ko“, objasnio je Majstorović.

Podsjećamo, CAPITAL je otkrio da HET planira dokapitalizaciju, što su stručnjaci ocijenili pokušajem privatizacije, ali su iz ERS istakli da to nije tačno. Mali akcionari su ogorčeni i tvrde da je na sceni smišljeno otimanje pola (46,5 odsto) vrijednosti akcija malih akcionara HET-a.

CAPITAL: Svjetlana Šuran

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti