Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaBanovići bi uskoro mogli dobiti prvu solarnu elektranu

Banovići bi uskoro mogli dobiti prvu solarnu elektranu

BANOVIĆI – Na površini od 100 hiljada kvadratnih metara, na lokalitetu Selo II – MZ Banovići Selo, na području opštine Banovići, uskoro bi mogla početi gradnja prve solarne elektrane.

Riječ je o projektu Elektroprivrede BiH, s kojom predstavnici ove opštine trenutno pregovaraju. Tim povodom predstavnici Elektroprivrede BiH posjetili su Banoviće i razgovarali s opštinskim načelnikom Begom Gutićem.

Na sastanku je istaknut interes za implementaciju projekta, a iz Elektroprivrede BiH pozitivno su ocijenili lokaciju za objekt, koju je predložila Opština Banovići. S ciljem preduzimanja narednih koraka u implementaciji na sastanku je razgovarano o visini zakupa zemljišta i vremenskom periodu zakupa.

Kako je rečeno nakon sastanka, Elektroprivreda BiH će dostaviti svoj prijedlog i ukoliko se postigne dogovor, Opština Banovići će u međuvremenu izvršiti usklađivanje prostorno-planske dokumentacije i odluke kojom se definiše zakup javnih površina.

“Izgradnjom solarne elektrane Banovići bi bili među prvim u Tuzlanskom kantonu koji će početi koristiti obnovljive izvore energije (tzv. održivu ili zelenu energiju). Riječ je o energiji koja ne zagađuje, čijim korištenjem se čuva okolina i pozitivno utječe na klimatske promjene”, saopšteno je iz Opštine Banovići.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti