Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCijena akcija HET-a „skočila“ za više od 50 odsto

Cijena akcija HET-a „skočila“ za više od 50 odsto

BANJALUKA – Akcije „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) danas se prodaju po cijeni od 0,36 KM po akciji, što je skok za više od 50 odsto u odnosu na prije sedam dana kada je CAPITAL otkrio namjeru tog preduzeća da emisijom akcija ide u dokapitalizaciju.

Iako količina akcija HET-a kojima se zadnjih dana trguje na Banjalučkoj berzi nije velika, cijena je porasla na 0,36 KM po akciji, dok je 11. januara, na dan objave plana dokapitalizacije HET-a, bila 0,23 KM po akciji.

Uprava ERS-a i HET-a u četvrtak je održala konferenciju za novinare na kojoj su rekli da dokapitalizacija nije privatizacija.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić je rekao da pravo prvenstva kupovine novih akcija imaju već postojeći akcionari, a u procesu dokapitalizacije Vlada Srpske će, kroz “Elektroprivredu Republike Srpske” i fondove čiji je vlasnik, obezbijediti isti procenat učešća, odnosno dokupiće akcije, tako da će i dalje ostati vlasnik 80 odsto ovog preduzeća.

Ono što nisu odgovorili je odakle će biti uzet novac za te namjene.

Podsjećamo, CAPITAL je otkrio da HET planira dokapitalizaciju, što su stručnjaci ocijenili pokušajem privatizacije, ali su iz ERS istakli da to nije tačno. Mali akcionari su ogorčeni i tvrde da je na sceni smišljeno otimanje pola (46,5 odsto) vrijednosti akcija malih akcionara HET-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti