Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaHE “Bistrica”: Nema novca za gradnju, traži se dokapitalizacija od 56 miliona

HE “Bistrica”: Nema novca za gradnju, traži se dokapitalizacija od 56 miliona

VIŠEGRAD – U posljednjim danima prošle godine u Foči je ozvaničen početak izgradnje energetskog sistema hidroelektrane “Bistrica”. Međutim, iako su radovi krenuli, investitor “Hidroelektrane na Drini” nisu pronašle sredstva za taj projekat pa su prinuđeni da novac daju iz tekućeg poslovanja.

Nakon što su im propala dva pokušaja da pronađu finansijsku instituciju koja bi ih kreditirala, u “HE na Drini” su donijeli odluku da idu u dokapitalizaciju preduzeća “HE Bistrica” sa 56,3 miliona maraka.

Odluku je u novembru donio Nadzorni odbor preduzeća, nakon što su za to dobili saglasnost Vlade Republike Srpske, a u zadnjim danima prošle godine i podršku akcionara.

U prijedlogu Odluke se konstatuje da će navedeno investiciono ulaganje biti planirano Rebalansom Plana poslovanja za 2021. godinu, kao investiciono ulaganje iz raspoloživih vlastitih izvora sredstava, a sve u svrhu realizacije sporazuma o izgradnji zaključenog sa kineskom kompanijom „AVIC”.

Međutim, akcionarima koji su bili protiv, a to su uglavnom Društva za upravljanje investicionim fodnovima (DUIF) nije jasno na koji način će “HE na Drini” da obezbjedi novac.

Tako u “Kristal investu” napominju da nikome nisu predočeni efekti tog ulaganja, uz opasku da je poslovanje “HE na Drini” u 2020. godini bilo negativno.

Predstavnici “Polara investa” su podsjetili kako na dva javna poziva za dostavu ponude u vezi sa djelimičnim finansiranjem projekta izgradnje HE „Bistrica“ nije bilo zainteresovanih učesnika, što prema njihovoj ocjeni treba da upali svojevrsni alarm.

Ni na koji način se ne obrazlaže zašto i zbog čega ne postoji zainteresovanih trećih lica za finansiranje predmetnog projekta, a ne navode se ni finansijske mogućnosti `HE na Drini` da izvrši cjelokupno finansiranje ovog projekta. Ni na koji način se ne navodi kako će predmetna investicija uticati na poslovanje `HE na Drini`”, upozorili su oni.

Ocjenili su kako se ulazi u jednu veliku investiciju, bez bilo kakvog plana investiranja kao i vremenskog perioda za realizaciju.

Sredstva će se do punog planiranog iznosa investicije obezbjediti u budućnosti, a u skladu sa mogućnostima društva po principu `idemo u investiciju, imamo nešto sredstava, pa ćemo kasnije gledati šta i kako`. U vezi sa svim prethodno navedenim izražavaju opravdanu bojazan da će se planirana investicija odužiti u nedogled sa jedne strane, a što će imati značajno negativan uticaj kako na finansijski tako i na ukupan položaj društva`HE na Drini` u nastupajućem vremenskom periodu”, stoji u zapisniku sa posljednje Skupštine akcionara.

Podsjećamo, preduzeće “”HE Bistrica” je Republika Srpska kupila za 21 milion maraka, a jedan od vlasnika bio je Milenko Čičić, privrednik iz Laktaša i vlasnik preduzeća “Kaldera company”.

Ništa to ne bi bilo čudno da Republika Srpska to isto preduzeće nije prodala Čičiću prije 14 godina za 6,8 miliona maraka.

Riječ je o preduzeću koje je imalo koncesiju na izgradnju tri centrale na istoimenoj rijeci u Foči.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije.

Početak radova je ozvaničen 28. decembra prošle godine i to, kako smo pisali, bez važeće ekološke i građevinske dozvole.

CAPITAL: Dejan Tovilović

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti