Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasLibija će pumpati 1,2 miliona barela nafte dnevno ove godine

Libija će pumpati 1,2 miliona barela nafte dnevno ove godine

TRIPOLI – Libija planira da zadrži proizvodnju nafte na 1,2 miliona barela dnevno (bpd) 2022. godine, izjavio je  Mustafa Sanala, predsjednik državne Nacionalne naftne korporacije (NOC) na konferenciji za novinare u Tripoliju.

NOC se nada da će moći da poveća proizvodnju ako obezbjedi dodatni budžet, rekao je Sanala, dodajući da kompanija planira da ove godine otvori dva nova naftna polja koja bi povećala proizvodni kapacitet za skoro 18.000 barela dnevno, izvještava Rojters.

On je naveo da za NOC traži budžet od 31 milijarde libijskih dinara (6,7 milijardi dolara) za 2022. godinu, što bi, kako kaže, omogućilo Libiji da poveća proizvodnju nafte na 1,4 miliona barela dnevno.

Ukupni budžet Libije, kao i budžet NOC-a, bili su predmet intenzivnih političkih rasprava tokom protekle godine između vlade nacionalnog jedinstva, parlamenta, centralne banke, ministra za naftu i predsjednika NOC-a.

Libijska državna naftna kompanija je prošle godine zatvorila proizvodnju na nekoliko polja tokom više nedjelja zbog, kako je rečeno, budžetskih problema koji su kasnije riješeni u razgovorima s vladom.      Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti