Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEPBIH ugalj kupuje izvan koncerna

EPBIH ugalj kupuje izvan koncerna

SARAJEVO – Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) dosad je realizovala tri kupovine uglja izvan koncerna, a na tome neće stati jer Rudnik uglja Kreka u potpunosti ne može zadovoljiti potrebe Teromelektrane u Tuzli.

Tokom prošle godine Elektroprivreda BiH izvršila je dvije kupovine uglja iz Rudnika i teremoelektrane (RiTE) Stanari od 300 hiljada tona, a nakon toga realiziovala je i treću nabavku od 100 hiljada tona uglja od kompanije Lager iz Posušja.

Kao razlog za prve dvije realizirane nabavke iz Elektroprivrede BiH su naveli smanjenu isporuku iz Rudnika uglja Kreka u Tuzli, dok su za onu treću, od kompanije Lager, istaklinezadovoljavajući nivo zaliha uglja na lagerima termoelektrana u Tuzli i Kaknju.

Krekini rudari priznaju da njihov rudnik trenutno ne može zadovoljiti sve potrebe Termoelektrane u Tuzli, navodeći da je glavni razlog za to neulaganje u mehanizaciju, upirući prstom u Elektroprivredu BiH i Federalnu vladu.

“Rudari Kreke su ogorčeni nastavkom kupovine uglja iz drugih rudnika, konkretno Stanara te Kamengrada, odnosno rudnika koji je u privatnom vlasništvu kompanije Lager. Mi to vidimo na način da se kupovinom uglja iz drugih rudnika sigurno ne misli ulagati u Kreku, odnosno osigurati dodatna oprema koja bi omogućila nesmetanu proizvodnju i osiguravanje dovoljnih količina uglja za Termoelektranu Tuzla”, kaže za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Kreke Zuhdija Tokić.

Rudnik Kreka, shodno trenutnim nalazištima uglja, prema navodima Tokića, u potpunosti može zadovoljiti potrebe Termoelektrane u Tuzli, a za to su potrebna osnovna ulaganja u iznosu do pet miliona konvertibilnih maraka.

“Takvim ulaganjem u nabavku buldožera i rovokopača odgovorno tvrdimo da možemo izvući uglja koliko god im treba, ali očito je ovdje u pitanju nešto sasvim drugo, jer se na desetine miliona ulaže u kupovinu uglja iz drugih rudnika. Dnevna proizvodnja od pet hiljada tona uglja je nešto što Kreka može ispuniti, jer smo ranije davali i znatno više”, naveo je Tokić, istaknuvši da trenutna dnevna proizvodnja u Kreki iznosi između 3,5 i 3,8 hiljada tona uglja.

Zbog trenutne situacije Krekini rudari zatražili su razgovor s federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

“Želimo čuti kako on i ostali nadležni vide Rudnik Kreka u budućnosti. Ako nam kažu da on njima ne treba, neka ga zatvore, uplate doprinose, poreze i sve ono što treba i neka se okrenu prema Stanarima i Kamengradu”, dodao je Tokić.

Nakon novembarskih protesta u Sarajevu rudari su s nadležnima 1. decembra prošle godine potpisali sporazum koji je do danas ispoštovan u svim tačkama, izuzev u onoj koja se tiče nastavka ulaganja u Kreku.

Shodno trenutnom stanju u Kreki, na nabavkama uglja izvan koncerna Elektroprivreda zasad neće stati, s obzirom na to da je u planu za ovu godinu naznačena kupovina 620 hiljada tona od RiTE Stanari.   Klix

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti