Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEnergetska tranzicija tiče se svih građana

Energetska tranzicija tiče se svih građana

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će se nacrti dokumenata o energetskom razvoju Srbije uskoro naći na javnoj raspravi i pozvala sve zainteresovane organizacije civilnog društva i sve građane i građanke da uzmu učešće u procesu njihovog donošenja, jer će, kako je istakla, oni odrediti put srpske energetike u narednim decenijama.

Javna rasprava vodiće se o Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu Srbije za period do 2030. godine sa projekcijom do 2050. godine, kao i o Strategiji razvoja energetike Srbije za period do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine, saopštilo je resorno ministarstvo.

Prethodna i ova godina su ključne za proces energetske tranzicije, u kojima se donose najvažnije odluke za budućnost srpske energetike. U 2021. donet je novi zakonodavni okvir, a započeta je i izrada dva najvažnija strateška dokumenta za energetski sektor“, ukazala je Mihajlović.

Ona je istakla i da je energetska tranzicija proces koji se tiče svih građana Srbije, jer se i energija i životna sredina tiču svih nas.

Ministarstvo je, kao nosilac izrade strategija, otvoreno da čuje sva mišljenja, ali niko nema pravo da nameće svoj pogled kao jedini ispravan, da pokušava da potpuno zaustavi promene ili da opstruiše donošenje strateških dokumenata koji su važni za razvoj Srbije, njenu privredu i građane“, navela je Mihajlović.    Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti