Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Sjeverni tok dva obostrano koristan projekat"

“Sjeverni tok dva obostrano koristan projekat”

BERLIN – “Sjeverni tok dva” je obostrano koristan međunarodni projekat, koji će omogućiti snabdijevanje Njemačke gasom po povoljnim cijenama, izjavio je ruski ambasador u Njemačkoj Sergej Nečajev u intervjuu za N-TV kanal koji je objavljen danas.

”Ovo je međunarodni projekat, od obostrane koristi. Mi vršimo snabdijevanje gasom po standardnim cijenama na osnovu dugoročnih ugovora. Njemačka će biti kupac broj jedan u Evropi i njemački potrošači više neće morati da pretplaćuju gas“, rekao je ruski diplomata, prenosi TAS S.

Ambasador je podsjetio i da Moskva već 50 godina snabdijeva Njemačku gasom.

“Nikada ne dajemo povoda da nas smatraju nepouzdanim dobavljačem”, naglasio je Nečajev.

“Sjeverni tok dva” treba da bude registrovan kao nezavisni operater u Njemačkoj, kako bi se izvršilo pokretanje gasovoda, ali je Savezna agencija za energetske mreže (Bundesnetzagentur) suspendovala proceduru njegove sertifikacije zbog organizacionih i pravnih pitanja 16. novembra 2021.

Regulator je naglasio da će postupak sertifikacije biti suspendovan sve dok glavna imovina i ljudski resursi operatera ne budu prebačeni u vlasništvo njegove njemačke podružnice.

Kompanija Sjeverni tok dva AG, sa sjedištem u Švajcarskoj, osnovala je 26. januara 2022. podružnicu i saopštila da će sedište te firme, koja je registrovana pod imenom “Gas za Evropu”, biti u njemačkom gradu Šverinu, a njen zadatak je da upravlja njemačkom dionicom gasovoda, navodi TAS S. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti