Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiFBiH: Kompanije će tužiti Elektroprivredu BiH zbog nezakonitih ugovora

FBiH: Kompanije će tužiti Elektroprivredu BiH zbog nezakonitih ugovora

SARAJEVO – Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH na današnjoj sjednici je izrazio zgražavanje nad pravnim nasiljem koje provodi Elektroprivreda BiH, čije rukovodstvo ne poštuje odredbe Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH, saopšteno je iz ovog Udruženja. 

Kompanijama u Federaciji BiH čiji je snabdijevač Elektroprivreda BiH u posljednja dva dana stižu ugovori za snabdijevanje električnom energijom sa bitno izmijenjenim sadržajem u odnosu na prošlu godinu.

Od kompanija se traži da do 20-og u mjesecu najave koliko će električne energije potrošiti u narednom mjesecu. Za svako prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju električne energije od najavljene, kompanije će plaćati penale po tržišnim cijenama. Takođe, u slučaju bilo kakvog kvara ili zaustavljanja pogona EPBiH, ovo javno preduzeće će nabavljati električnu energiju po berzanskim cijenama, a sve troškove nabavke i prenosa snosile bi kompanije. Zbog toga, cijena električne energije za kompanije ne bi bila skuplja za 20, nego 50 posto.

„Ne samo da se radi o pravnom nasilju, nego i o eklatantnom kršenju Zakona i derogiranja odluka zastupnika i delegata oba doma Parlamenta FBiH. Kao još jedan dokaz samovoljnog ponašanja Elektroprivrede BiH je njihovo odbijanje da nastave isporučivati električnu energiju kompaniji ArcelorMittal Zenica“, navodi se u saopštenju.

U isto vrijeme je Elektroprivreda HZ HB, koja je takođe u vlasništvu FBiH, kao i Elektroprivreda BiH, svojim potrošačima uručila fakture za električnu energiju za januar ž po istim cijenama i istim uslovima koji su važili u prošloj godini. A novi ugovori koji važe od 1. februara ove godine su u potpunosti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH, navode poslodavci.

„Zbog svega navedenog UO UPFBiH traži hitnu smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije te je donesena odluka o isključenju EPBiH iz Udruženja poslodavaca FBiH Ogromna većina članica UPFBiH koje su dobile takve ugovore od Elektroprivrede BiH su se odlučile potražiti pravnu zaštitu pojedinačnim ili kolektivnim tužbama protiv EPBiH“, ističe se u saopštenju.

UO UPFBiH traži održavanje hitne, vanredne sjednice Vlade FBiH u roku od tri dana o temi postupanja Eleketroprivrede BiH u vezi sa cijenama električne energije za privredu,  na koju će biti pozvani i predstavnici Udruženja poslodavaca FBIH. Ukoliko Vlada FBiH odbije prijedlog UPFBiH, smatrat ćemo je saučesnikom u pravnom nasilju koje provodi Elektroprivreda BiH.

UPFBiH će pripremiti i uputiti prijavu protiv EPBiH Konkurencijskom vijeću BiH zbog zloupotrebe  dominantnog položaja na tržištu.

UO UPFBiH će zatražiti autentično tumačenje od Parlamenta FBiH za Član 16. a) Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH te se obratiti predsjedavajućim oba doma Parlamenta BiH.

Takođe, od nadležnih institucija će se hitno tražiti neophodne izmjene propisa kojima se reguliraju zatvaranja pojedinih blokova termoelektrana, kako bi se omogućilo njihovo privremeno stavljanje u funkciju ukoliko se ukaže potreba.

„Ukoliko sve pobrojane aktivnosti ne daju konkretne rezultate, UPFBIH će razmotriti pitanje obustava proizvodnje u kompanijama u FBiH“, navode iz Udruženja poslodavaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti