Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOPEK+: Povećanje isporuka nafte za 400.000 barela i u martu

OPEK+: Povećanje isporuka nafte za 400.000 barela i u martu

LONDON – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici dogovorili su se juče da u martu nastave s dosadašnjim povećanjem proizvodnje za 400.000 barela dnevno, izvještava Rojters pozivajući se na dva izvora iz grupe popularno nazvane OPEK+.

Naftna alijansa je odlučila da se drži svog ranije utvrđenog plana o mjesečnom povećanju isporuka, uprkos pritiscima najvećih potrošača da značajnije poveća ponudu kako bi se zauzdale cijene koje su dostigle sedmogodišnji rekord.

Grupa OPEK+, koja u globalnoj ponudi nafte učestvuje za više od 40 posto, smatra da su za visok rast cijena “crnog zlata” odgovorne zemlje potrošači koje nisu obezbijedile adekvatna ulaganja u fosilna goriva u periodu postepenog prelaska na zeleniju energiju.

Nekoliko izvora iz OPEK+ grupe je takođe reklo da su do porasta cijena dovele i rusko-američke tenzije zbog Ukrajine.

Veću proizvodnju nafte komplikuje i činjenica da nekoliko članica OPEK-a ne uspijeva da ispuni čak ni sadašnje mjesečne kvote, tako da nemaju slobodne kapacitete za dalje povećanje pumpanja.

Evropska nafta Brent trgovala se po cijeni od 90,29 dolara po barelu danas popodne na Londonskoj berzi, što je porast za oko 1,3 posto u odnosu na utorak. Prošle nedjelje, cijena Brenta je dostigla sedmogodišnji maksimum od 91,70 dolara za barel.

Istovremeno, američka WTI nafta je ojačala danas za 1,6 procenata na 89,60 dolara po barelu.

U izvještaju koji su za sastanak OPEK+ pripremili eksperti ove grupe, a u koji je uvid imao Rojters, prognoza rasta svjetske potražnje za naftom u 2022. godini ostala je nepromijenjena na 4,2 miliona barela dnevno, pri čemu se predviđa da će tražnja dostići nivoe prije pandemije u drugoj polovini godine.

Potražnja za naftom je u 2019. godini iznosila nešto više od 100 miliona barela dnevno, nakon čega je drastično pala 2020. zbog pandemije. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti