Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaMaksimalno pojednostavljena procedura za solarne panele

Maksimalno pojednostavljena procedura za solarne panele

BANJALUKA – Procedura za instalaciju solarnih panela na objektima u Republici Srpskoj maksimalno je pojednostavljena kroz novi Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Prijedlog zakona će se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske naći na sjednici zakazanoj za 8. februar, a u odnosu na nacrt, koji je išao na javnu raspravu pretrpio je nekoliko značajnih promjena koje idu u korist investitora.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske kažu kako je veći broj učesnika predložio da za postavljanje solarnih panela na objektima nije potrebno pribaviti lokacijske uslove s obzirom na to da se paneli priključuju na unutrašnje instalacije postojećeg objekta.

Takođe, tražili su i da se definiše ko može izvoditi navedene radove.

Prijedlog je prihvaćen s ciljem masovnije izgradnje postrojenja na objektima krajnjih kupaca uz maksimalno pojednostavljene procedure. Sa ciljem sigurne izgradnje i eksploatacije, definisano je da ta postrojenja mogu da projektuju i grade pravna lica koja imaju licencu za izvođenje elektroenergetskih postrojenja, koju izdaje ministarstvo nadležno za poslove građenja”, kazali su u ministarstvu.

U Zakonu je i detaljno pojašnjeno ko i pod kojim uslovima može biti “prosumer”, odnosno kupac i proizvođač struje istovremeno.

Tako se u njemu navodi kako krajnji kupac ima pravo da izgradi i priključi elektranu koja koristi obnovljive izvore energije na unutrašnje električne instalacije svog objekta za potrebe sopstvene potrošnje, s tim da instalisana snaga elektrane ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta.

Kupac-proizvođač ima pravo da proizvodi i skladišti struju, ali i da višak isporuči u elektro mrežu.

Izgradnju solarne elektrane može da radi firma koja je pribavila licencu za izvođenje elektroenergetskih postrojenja, a koju izdaje resorno ministarstvo, a priključenje vrši operator distributivnog sistema.

Primjera radi, u Banjaluci će to biti radnici “Elektrokrajine”. Ovo preduzeće će izdavati i sertifikat za elektranu.

Kada je riječ o proizvodnji i potrošnji struje u slučaju prosumera, i tu su stvari poprilično jasno definisane.

Ukoliko za mjesec dana potrošite više struje nego što ste proizveli, odnosno ako sa elektro mreže na koju ste spojeni “povučete” više nego što ste isporučili, na sljedećem računu će te plaćati razliku.

Ukoliko je situacija obrnuta, odnosno ukoliko je kupac-proizvođač predao više električne energije u mrežu nego što je preuzeo, razlika se prenosi u naredni obračunski period.

Inače, Regulatorna komisija za energetiku ima rok od godinu dana od stupanja na snagu Zakona da donese Pravilnik o kupcima-proizvođačima, sa kojim će sve detaljno biti definisano.

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da su poslovna zajednica i građani sve više zainteresovani za ovaj vid investiranja, a što su nam potvrdili i u preduzeću ETMAX doo, koja je lider u regionu u oblasti projektovanja i izgradnje fotonaponskih elektrana.

U ETMAX-u ističu da imaju značajan porast broja novih klijenata i zahtjeva za izgradnju kako solarnih elektrana za domaćinstva, tako i za poslovne namjene i da očekuju sličan trend i u narednom periodu.

Takođe, iz ovog preduzeća najavljuju da će u narednom periodu organizovati i različite vidove informativnih aktivnosti posebno namjenjenih za „prosumer-e“ u cilju upoznavanja građana sa mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije u domaćinstvima i benefitima koje mogu ostvariti.

Portal CAPITAL je nedavno pisao o investiciji u solarne panele na domaćinstvima, a brojne nedoumice smo pojasnili u tekstu Paneli na kući: Par hiljada evra za dvije decenije besplatne energije”.

Takođe, svjesni slabog životnog standarda, tražili su i modele za finansiranje ovakvih projekata, a ono što su pronašli, objavili su u tekstu Za panele na kući podrška do 20 odsto vrijednosti investicije”.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti