Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Nove šeme podsticaja u oblasti obnovljivih izvora energije

Đokić: Nove šeme podsticaja u oblasti obnovljivih izvora energije

BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se Prijedlogom zakona o obnovljivim izvorima energije definišu nove šeme podsticaja s ciljem da se utiče na povećanje izgradnje objekata koji koriste obnovljive izvore, ali i udio “zelene energije” u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srpskoj.

Đokić je rekao da je cilj da podsticajne mjere budu zasnovane na tržišnim principima, ali i da se ograniči, odnosno smanji, rast naknade za podsticanje obnovljivih izvora, s jedne strane.

“A s druge strane, da se olakša razvoj projekata koji koriste obnovljive izvore energije“, rekao je Đokić obrazlažući u Skupštini ovaj prijedlog zakona.

On je naveo da je Zakonom omogućeno da dosadašnji sistem podsticaja, odnosno garantovanu otkupnu cijenu, imaju samo male hidroelektrane, solarne elektrane na zemlji i vjetroelektrane instalisane snage do 150 kilovata, kao i solarne elektrane na objektima i postrojenja na biomasu i biogas instalisane snage do 500 kilovata.

“Velika postrojenja, ili ona veće snage, moraju električnu energiju prodavati samostalno na tržištu uz mogućnost ostvarivanja podsticaja u vidu premije koja se utvrđuje u postupku aukcije”, rekao je Đokić.

On je dodao da pravo učešća na aukciji sada mogu imati solarne i vjetroelektrane snage do 50 megavata, dok hidroelektrane snage veće od 150 kilovata nemaju pravo ni na kakvu vrstu podsticaja, kao ni da učestvuju na aukcijama

Đokić je rekao da su izmijenjene odredbe zakona kojima se uređuje postupak aukcije, tako da se na otvorenu aukciju mogu prijaviti zainteresovani ponuđači koji su pribavili lokacijske uslove i ekološku dozvolu, kao i zainteresovani ponuđači sa dijelom instalisanog kapaciteta postrojenja.

“Takođe, kod lokacijske aukcije propisana je obaveza da se za građenje objekta pribavljaju lokacijski uslovi i ekološka dozvola”, rekao je Đokić.

On je rekao da su zakonom pojednostavljene procedure i preciznije definisana Zajednica obnovljive energije u smislu članstva, statusa, prava na podsticaje.

“Ova zajednica je pravno lice osnovano s ciljem korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije prvenstveno radi zadovoljena energetskih potreba svojih članova. Ona može ostvariti podsticaje u vidu premije za potrošnju za vlastite potrebe ukoliko je instalisana snaga projekta do 150 kilovata“, rekao je Đokić

U obrazloženju ovog akta se navodi da se on donosi i radi usklađivanja sa direktivama Evropske unije iz ove oblasti. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti