Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBošnjaković: Ne uništavamo Ozren, spremni smo na svaki vid kontrole!

Bošnjaković: Ne uništavamo Ozren, spremni smo na svaki vid kontrole!

Nemamo nikakve veze sa kompanijom „Rio Tinto“, vršimo geološka istraživanja u skladu sa svim propisima. Spremni smo na razgovor i da nas kontroliše svaki stanovnik  opštine Petrovo, svaki odbornik, inspektor ili institucija i da vide kako radimo, rekao je u intervjuu za portal MojDoboj.info Miloš Bošnjaković, direktor kompanije „Lykos Metals Limited“.

U okviru kompanije „Lykos“ posluje firma „Medeni Brijeg“ koja na području opštine Petrovo ima pravo na osnovna ili detaljna geološka istraživanja, a zbog čega su stanovnici opštine Petrovo negodovali.

U intervjuu za portal MojDoboj.info Bošnjaković odgovara na pitanja šta  kompanija planira da radi, te da li će to uticati na životnu sredinu.

Građani Petrova strahuju da ćete istraživanjima ekološki uništiti Ozren i da poslije Vašeg rada neće biti života na ovoj planini, kako za ljude tako i za biljni i životinjski svijet. Šta nam možete reći o tome?

BOŠNJAKOVIĆ: Prvenstveno bih želio da razjasnimo da je Ozren širok pojam i misaono i fizički. Naša istraživanja se baziraju na samo neke dijelove opštine Petrovo. Osnovna geološka istraživanja podrazumijevaju da prvo uzimamo uzorak sa površine zemlje, od 1 do 1,5 kilograma zemlje na određenim rastojanjima. Druga faza su geofizička istraživanja tokom kojih geofizičkim metodama sličnim skeniranju snimamo određene parcele zemljišta sa ciljem pronalaska anomalija u zemlji kao što su, na primjer, stijene i minerali.

Nakon što to sa geološkog aspekta obradimo, planiramo bušotine na tim identifikovanim  promjenama u zemlji. Geološke buštotine se izvode na platformi od otprilike 300 metara kvadratnih. Mi to sve pripremamo, kao i pristupne puteve za te platforme. Izvađene uzorke analiziramo u licenciranim, svjetski priznatim laboratorijima u Boru u Srbiji s ciljem utvrđivanja vrste mineralizacije na istražnoj bušotini. Odgovorno tvrdim da ništa od navedenog ne može da ima i nema uticaj na životnu sredinu, na ljude, zdravlje, biljni i životinjski svijet.

Naglašavam da se ni s jednim od pomenutih procesa istraživanja ne dovodi u pitanje potencijalno zagađenje životne sredine, niti zdravlja ljudi, flore i faune, vodnih resursa, tla, niti vazduha. Sve što uredimo prema našim potrebama – pristupni putevi i platforme, po završetku istraživanja se vraća u prvobitno stanje. Mještani uglavnom zahtijevaju da im se putevi, pa čak i platforme, ostave na korišćenje, ali, ukoliko ne dođe do takvog zahtjeva, mi sve urađeno uklanjamo do prvobitnog stanja. Prije početka istraživanja radi se nulta ekološka studija zemlje vode i vazduha, koja se radi i tokom i nakon istraživanja, radi osiguranja i potvrde da naša istraživanja ni na koji način nisu uticala na životnu sredinu.

Da li je ta Nulta studija koju navodite obavezna na Zapadu prilikom geoloških ispitivanja o kojoj?

BOŠNJAKOVIĆ: Zemlje na Zapadu nultu ekološku studiju propisuju kao obaveznu, za sve one koji  rade geološka.. U Republici Srpskoj ova studija nije zakonom predviđena, ali naša kompanija slijedi svjetske standarde i za nas je normalno da ovo uradimo. Kao kompanija koja djeluje na berzi u obavezi smo da slijedimo svjetske politike, ali i da kroz svoj rad podstičemo promociju istih u sredini u kojoj radimo. Sve što uradimo na području Petrova ili neke druge opštine u RS biće  ustupljeno Ministarstvu energetike i rudarstva, a koje nam je dalo dozvolu za geološka istraživanja. Ministarstvu ćemo predati i sve studije koje izradimo.

Pojavila se i informacija u javnosti da je „Lykos“ kćerka firma kompanije „Rio Tinto“ koja je mjesecima u žiži javnosti Srbije i regiona. Imate li veze sa „Rio Tintom“?

BOŠNJAKOVIĆ: Želim jasno naglasiti i opovrgnuti takve navode, naravno da nemamo nikakve veze sa kompanijom „Rio Tinto“. Zasebna smo kompanija koja se zove „Lykos Metals Limited“ sa sjedištem u Pertu u Zapadnoj Australiji, imamo  svoje dioničare, sistem rada i sve je to transparentno. Jednostavno se može doći do informacija o našoj kompaniji i uvjeriti se da nije tačno da smo povezani sa „Rio Tintom“.

Pominjani ste na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, da kopate litijum na Ozrenu, kao i da ste povezani sa ljudima iz vlasti. Kako komentarišete to?

BOŠNJAKOVIĆ: Da, pominjano je ime naše kompanije, ali ti koji su je pominjali nisu znali ni naziv kompanije da izgovore, ali znaju da smo kćerka firma „Rio Tinta“, znaju da kopamo litijum na Ozrenu – toliko o njihovoj ozbiljnosti. S obzirom na to da su naše istražno polje u opštini Petrovo posjećivali  novopečeni „ekolozi“ i kvazipobornici zaštite životne sredine koji imaju političku kartu, ne isključujem da su to neki politički obračuni. Tu smo mi kolateralna šteta i preko naših „leđa” se pokušava doći do političkih poena. Ni ja niti moji bliski saradnici nismo politički aktivni, nemamo člansku kartu niti jedne stranke i nismo povezani sa bilo kojim političkim subjektom u BiH.

Aktivistkinja iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu iz Srbije Maria Alimpić tvrdi da učestvujete i u projektima u Srbiji, da ste povezani s više firmi i istraživanja u oblasti rudarstva?

BOŠNJAKOVIĆ: S obzirom na to da Vaš portal doživljavam kao profesionalan i ozbiljan, odgovoriću na Vaše pitanje, ali inače ne uživam u komentarisanju pisanja koja su bazirana na neistinama, spekulacijama i slično, a služe da se nešto napiše – da se lako zaradi i za zabavu širih narodnih masa. Kada pažljivo pročitate pisaniju dotične, uvidjećete da ona u stvari ništa konkretno ne saopšti. Pominje mjesta rođenja, imena raznih ljudi, navodi neke projekte… čini mi se da pokušava uvjeriti svoje čitaoce da je veoma dobro informisana, da sve zna ali će tek nekada kasnije da kaže to što zna.

Recimo –  dotična pominje da sam ja vlasnik projekta u Raškoj, u Srbiji. Istina je sljedeća – vlasnik tog projekta je Adriatic Metals Plc. Ja se javno hvalim kako sam suosnivač pomenute kompanije i do sredine 2020. godine sam bio član borda direktora. Evo jedna ekskluzivna informacija – kada se donosila odluka o ulasku u projekat u Raškoj, ja sam ostao suzdržan, jer sam i tada mislio isto što mislim i sada – taj projekat nije vrijedan reputacije koju ima Adriatic Metals Plc. Nikada i nigdje nisam porekao da sam dioničar Adriatic Metals Plc, jesam i sa ponosom to kažem. Isto tako sam dioničar i u još nekoliko rudarskih kompanija, to su sve javne informacije dostupne svima nadohvat ruke.

Rekao bih da Alimpić ne štiti ni bošnjačku ni srpsku zemlju, niti brine za ekologiju u BiH ili Srbiji. Ona štiti svoj honorar i one koji je plaćaju za takvo pisanje. Znamo da se takvi plaćaju po listu – što više listova to veći honorar, a za vjerodostojnost informacija i istinu njihovog pisanija niko i ne brine.

Poznat sam po svojoj otvorenosti za medije, svi koji su sarađivali sa mnom znaju da nikada ne tražim unaprijed pitanja, u odgovorima sam jasan, glasan i konkretan. Niti nešto krijem niti imam šta kriti, zato sam lak za saradnju. Profesionalni novinari i mediji od mene uvijek dobiju sve što im je neophodno, svima je dostupan moj broj telefona na koji im se uvijek lično javim i trudim se da uvijek napravim vremena za njih.

Šta dolazak Vaše firme donosi pozitivno građanima Petrova?

BOŠNJAKOVIĆ: Sve sto naša investicija donosi građanima Petrova može biti samo pozitivno. Prvo – zapošljavamo lokalnu radnu snagu. Drugo – naši radnici i uprava žive na području Petrova, iznajmljujemo kancelarijski, skladišni prostor i stanove. Hranimo se u lokalnim restoranima, upošljavamo lokalne  podizvođače za pripremu platformi i izgradnju pristupnih puteva. Sve što radimo i trošimo je benefit za opštinu Petrovo jer, kao nerazvijena opština, od poreza koje mi ili naši podizvođači plaćamo, 90 odsto se vraća u opštinski budžet. Smatram da to što smo do sada u radove u opštini Petrovo uložili preko pola miliona maraka dovoljno govori o našoj ozbiljnosti.

Da li ste spremni da se sretnete sa ljudima iz Petrova i da oči u oči i odgovorite na njihove kritike i sumnje?

BOŠNJAKOVIĆ: Odlično pitanje. Kada je informisanje lokalne zajednice u pitanju do sada smo imali niz aktivnosti. Ministarstvo energetike i rudarstva održalo je Javnu raspravu 18. januara 2021. godine gdje smo prezentovali šta planiramo da radimo na području opštine Petrovo. U aprilu počeli smo izvođenje geoloških istraživanja. Više neformalnih sastanaka je održano  od aprila do septembra mjeseca na kojima smo upoznavali sve one koji su željeli da znaju šta mi to radimo.

Devetog septembra došli smo u kancelariju načelnika Petrova gdje nas je on dočekao sa svojim timom i  predsjednicima  MZ Sočkovac i MZ Kakmuža. Razgovor je trajao dva sata. Detaljno smo prezentovali šta planiramo da radimo. Sredinom novembra  uslijedio je još jedan sastanak u opštini, kada smo razgovarali i sa odbornicima opštine i oni su po prvi put iznijeli određene zabrinutosti određenu zabrinutost u vezi sa našim  radovima.  Pomenutom sastanku su prisustvovali i predstavnici MZ Sočkovac i MZ Kakmuža.

Zaključak tog sastanka je bio da 23. novembra mi, kao kompanija, prisustvujemo sjednici Skupštine Petrovo. Poslali smo i zvanični dopis i dobili poziv da dođemo. Plan je bio da još jednom zvanično odgovaramo na pitanja odbornika. Na tom sastanku je sa predstavnicima MZ Sočkovac dogovoreno da nam organizuju i sastanke sa mještanima u prostorijama MZ Sočkovac, ali moram istaći da se to nikad nije desilo.

Došao je 22. novembar, dan pred sjednicu, kada nam načelnik javlja da ne dolazimo na sastanak uz obrazloženje „preko vikenda se nešto promijenilo“. I tako su prekinuti razgovori. Mi smo spremni na razgovore. Odmah možemo stati pred čitavu opštinu Petrovo i sve zabrinute građane i odgovorati na sva pitanja. Zašto niko do danas nije oraganizovao taj sastanak, iako smo ga tražili više puta, to je pitanje od milion dolara, na koje bismo i mi kao investitor željeli dobiti odgovor.

S obzirom na to da je Vaša kompanija lokalno i društveno odgovorna, kakve projekte na tom polju planirate u budućnosti?

BOŠNJAKOVIĆ: Filozofija naše kompanije je da se, tamo gdje investiramo i provodimo geološka istraživanja, ponašamo kao da živimo život sa tim mještanima jer ga nakon nekog vremena i počnemo živjeti. U praksi to znači da u godišnjem budžetu postoji fond namijenjen lokalnoj zajednici. Trudimo se da pomažemo lokalnu zajednicu u sektorima zdravstva, obrazovanja, sporta, kulture i osjetljivih kategorija, gdje je zapravo pomoć i najpotrebnija. Pred Božić smo u opštinama Petrovo podijelili pakete svim socijalno ugroženim građanima. Finasijski smo  podržali džudo klub u Petrovu. I fudbalski klub Zvijezda iz Kakmuža je izrazio potrebu za finansijskom podrškom, te uskoro krećemo u realizaciju toga.

To je prosto naša poslovna politika od koje nećemo odustajati bez obzira na kakav to način bilo prihvaćeno od pojedinaca koji imaju maliciozan i krajnje negativan stav prema našem radu. Prosto mi ne možemo i nećemo dozvoliti da takvi istupi pojedinaca utiču na nas i način našeg poslovanja. Rečeno nam je da MZ Sočkovac ima problem sa vodom, a opština Petrovo sa odlaganjem smeća. To su stvari gdje mi u određenom iznosu možemo pomoći. Želimo aktivno učestvovati u sponzorstvima pozitivnih priča i afirmaciji istih, ali s druge strane vrlo rado ćemo biti i od pomoći kada je riječ o stvarnim, postojećim problemima koji otežavaju normalan život u ovim sredinama, i to ne na način da smo spremni izdvojiti finansijska sredstva, nego da je naš kolektiv spreman ličnim primjerom uzeti učešće u svim akcijama.

Da li ste spremni na posjete nadležne inspekcije RS i provjere da li posao ide u skladu sa zakonskim normama?

BOŠNJAKOVIĆ: Naravno da smo spremni u svakom trenutku. Inspektori su nas već posjećivali. Na sastanku 23. novembra, kom nažalost nismo prisustvovali,  namjeravali smo da predložimo mještanima MZ Sočkovac, koji su najviše zabrinuti, da oforme komisiju koja će pratiti naše istražne radnje. Komisija bi bila u mogućnosti doći na radilište kad god želi, bez ikakvog poziva i  provjeravati naš rad. Sve što radimo je podložno provjeri i kontroli. Naša ponuda te vrste je na stolu. Odgovorićemo na sva pitanja koja ih interesuju odmah na terenu. Ne krijemo ništa! Međutim, da bi postojao dijalog – moraju biti dvije strane koje su spremne i raspoložene za razgovor. Ni u jednom segmentu svog poslovanja nemamo bojaznih niti išta krijemo, pozivam sve da budu aktivan učesnik dijaloga i pregovora.

Kakav bi uticaj na poslovanje Vaše kompanije imala činjenica da nešto nije urađeno u skladu sa zakonom i propisima?

BOŠNJAKOVIĆ: S obzirom na to da smo berzanska firma, bili bismo strogo kažnjeni, što znači da bi vrijednost dionica naše kompanije značajno opala. U radu moramo da ispunjavamo uslove koje traži resorno minstartsvo RS, ali radimo i po JORC standardima što od nas zahtijevaju propisi australijske berze. Paralelno radimo dva procesa. JORC standardi  su značajno viši i ozbiljniji od standarda resornog ministarstva. Ako bismo prekršili JORC standarde imali nismo zaista ozbiljne probleme. U skladu sa tim a i sa modernim vremenom i činjenicom da se svaka uspješna i moderna kompanija izuzetno mnogo bavi pitanjem ekologije – trudimo se ne da ne zaostajemo za svjetskim standardima, nego da budemo neko ko će biti predvodnik ovakve politike poslovanja na našim prostorima.

MojDoboj.info

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti