Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEBRD: Nova kreditna linija za energetsku efikasnost u BiH

EBRD: Nova kreditna linija za energetsku efikasnost u BiH

SARAJEVO – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i donatori nastavljaju promovisati ulaganja u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini sa novom kreditnom linijom od dva miliona evra u saradnji sa Mikrofin mikrokreditnom organizacijom, saopšteno je iz EBRD-a.

“Klijenti Mikrofina će moći iskoristiti sredstva za finansiranje ulaganja u energetska poboljšanja domaćinstava, poput izolacije zidova ili krova, novih prozora, toplotnih pumpi i drugih tehnologija s ciljem postizanja uštede energije”, navedeno je u saopštenju.

Pored smanjenih računa za struju i veće udobnosti u svojim domovima, poručuju, domaćinstva će imati koristi i od podsticajnih grantova u vrijednosti do 20 odsto iznosa kredita, koji su finansirani iz fondova Evropske unije.

Kreditna linija je dio Fonda za finansiranje zelene ekonomije zapadnog Balkana (GEFF), koji promoviše poboljšanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru, a sufinansiraju je Evropska unija, Austrija i bilateralni donatori Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu izjavila je da su ušteda na računima za struju, efikasnije korištenje energije i poboljšanje kvaliteta zraka glavne oblasti koje pokušavaju da poboljšaju u BiH.

“Drago nam je da se Mikrofin pridružio GEFF programu i radujemo se što ćemo zajedno raditi na podršci domaćinstvima da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova”, istakla je Naessl.

Mladen Bosnić, direktor Mikrokreditnog društva „Mikrofin“, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo da će kroz saradnju sa EBRD-om i nove kreditne linije u sklopu GEFF projekta, zajednički raditi prije svega na podizanju svijesti o značaju zelenih tehnologija u očuvanju životne sredine, ali i uštedama koje one donose.

“U Mikrofinu vjerujemo u otvoren i inovativan pristup poslovanju i smatramo da je saradnja sa GEFF dobra platforma za unapređenje energetske efikasnosti u domovima naših građana širom BiH. Kroz novu kreditnu liniju, naši klijenti će moći obezbijediti nova tehnološka rješenja visokih performansi za svoje domove i smanjiti energetsku potrošnju, a samim tim i račune za električnu energiju, te obezbijediti sebi ugodnije uslove stanovanja”, izjavio je Bosnić.

U posljednje četiri godine kroz GEFF je podržano preko 11.000 domaćinstava u regiji, od čega 3.700 u BiH, kako bi poboljšali energetsku efikasnost svojih domova.

Capital.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti