Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiERS uzvraća udarac: Milović podriva razvoj energetskog sektora

ERS uzvraća udarac: Milović podriva razvoj energetskog sektora

TREBINJE – Uprava Elektriprivrede Republike Srpske demantovala je optužbe pomoćnika direktora RiTE Gacko Srđana Milovića koji tvrdi kako direktor ERS-a uz podršku Vlade Republike Srpske, uništava RiTE.

Oni kažu kako je Milović pokazao nepoznavanje i nepoštovanje međusobnih odnosa Matičnog preduzeća i RiTE Gacka, te da je njegovo obraćanje nezreo i primitivan pokušaj da manipuliše podacima, a sve u cilju da se pokušaju opravdati loši poslovni potezi i akumulirani gubitak od 25,6 miliona evra.

Tvrde kako Uprava Rudnika i Termoelektrane Gacko već duži period nastupa jednostrano i ignorantski prema Matičnom preduzeću, ne poštujući međusobne obaveze i odnose, a ne isplaćuje ni obaveze koje ima prema Matičnom preduzeću.

Poznato je da je RiTE Gacko dugi niz godina poslovalo sa cijenom od 38 evra po megavat satu, što je činilo godišnji prihod od oko 130 miliona KM, za proizvedenu električnu energiju, a da je prijedlogom novog Ugovora o međusobnim ekonomskim odnosima taj iznos povećan za dodatnih čak 20 miliona KM. Međutim, navika da megalomanski trošite bez ičije konsultacije i rasopoređujete novac po svom nahođenju, a posle gubitke i poslovne promašaje pravdate pismom „Držite lopova“ koje je samo ogolilo Vas lično i vaše manipulacije, ostavlja prostor da se pozovu istražni organi koji treba da ispitaju kako sa 150 miliona KM niste u stanju da poslujete pozitivno i domaćinski”, poručuju iz ERS-a.

Poručuju mu da bi lične frustracije trebalo da ostavi ispred vrata upravne zgrade RiTE-a, u koju, prema optužbama uprave ERS-a Milović rijetko navraća, a da se otvorena pitanja rješavaju za stolom.

Drznuli ste se da zarad kojekakvih, očito političkih ambicija pokušavate da ugrozite imidž najjačeg sistema u državi, koji i sami dobro koristite. To nek Vama služi na čast. Naše je da govorimo jezikom istine i argumenata, kao i da vodimo odgovornu poslovnu politiku koja podrazumijeva siguran i stabilan sistem, pozitivno poslovanje, nove investicije i vrijednost. Vaše je očito da podrivate i usporavate razvoj cijelog elektroenergetskog sektora”, zaključuje se u saopštenju ERS-a.
Podsjećamo, Milović je danas u otvorenom pismu javnosti optužio direktora ERS-a Luku Petrovića i ministra energetike i rudarstva Petra Đokića da uništavaju RiTE Gacko, a premijera Radovana Viškovića da je nezainteresovan i neupućen.

U otvorenom pismu koje je adresirao na ovu trojicu, a koje je nazvao “Vlasnicima sudbina, strategija, cijena, ugovora”, on je ocijenio kako su Petrović i Đokić lobisti tuđih interesa u ime lične koristi.

Kaže kako su njih dvojica godinama zajahali energetiku, preduzeća, trgovinu električnom energijom, gdje sami donose strategije, određuju prioritete, projekte, cijene svega i svačega.

CAPITAL: Dejan Tovilović

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti