Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAntimonopolski regulator EU skuplja dokaze protiv Gasproma?

Antimonopolski regulator EU skuplja dokaze protiv Gasproma?

BRISEL – Antimonopolski regulator Evropske unije će vjerovatno intenzivirati prikupljanje informacija o Gaspromovim evropskim preduzećima zbog krize u snabdjevanju gasom, rekla je Rojtersu osoba upoznata sa planovima evropske Komisije za zaštitu tržišne konkurencije.

Agencija EU za tržišnu konkurenciju tek treba da donese konačnu odluku o sledećoj fazi istrage, rekao je Rojtersov izvor, a dokazi do kojih dođe tokom istrage mogli bi da joj pomognu da izgradi slučaj protiv Gasproma.

Šefica EU za antimonopolska pitanja Margret Vestager rekla je prošlog mjeseca da je uputila pitanje gasnim kompanijama, uključujući Gasprom, povodom ograničenih isporuka nakon optužbi da ruski gigant odbija da poveća proizvodnju koja bi mogla da ublaži rastuće cijene tog energenta.

Gasprom te tvrdnje demantuje.

Iz Evropske komisije su odbili komentar, navodeći da je istraga u toku, a Gasprom nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Ova kompanija i zvanična Moskva su u više navrata negirali da zadržavaju isporuke gasa, ističući da se sve ugovorene dugoročne obaveze ispunjavaju.

Iz Gasproma su naveli da kompanija isporučuje gas i iznad ugovorenih količina kada klijent to zatraži.

Šef Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol je prozvao u januaru Rusiju zbog situacije sa smanjenom ponudom prirodnog gasa u Evropi, povezujući to sa tenzijama između Moskve i Zapada oko Ukrajine.

Gasprom se našao u fokusu prošle godine kada je ekonomski oporavak posle korona virusa podstakao rast globalne potražnje za gasom, poguravši naviše cijene gasa i račune za struju koji su pokrenuli apele prema gasnim kompanijama da ponude dodatne količine.

Ruski gasni holding je ranije imao sporove sa Komisijom u vezi sa svojom strukturom cijena i uspio je da spriječi kaznu u iznosu od čak 10 posto njegovog globalnog prometa tako što je 2018. pristao da reformiše svoje ugovore o cijenama čime je otvorio put rivalima za ulazak na ističnoevropsko tržište, dodaje Rojters.   Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti