Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGlenkor prodao udio u Rusnjeftu

Glenkor prodao udio u Rusnjeftu

MOSKVA/LONDON – Kompanija Glenkor je prodala udio u Rusnjeftu, okončavši dvije decenije ulaganja koja su anglo-švajcarskoj firmi omogućila da trguje milionima barela nafte te ruske grupe.

Prodaja, na kojoj se radilo godinama otkako je Glenkor promijenio najviši menadžment, najavljena je u decembru 2021. i biće završena u prvoj polovini 2022. godine pošto je u toku dobijanje regulatornih odobrenja, saopšteno je iz kompanije, prenosi Rojters.

Vrijeme prodaje, kako primjećuje britanska agencija, koincidira s najvećim tenzijama između Moskve i Zapada od kraja Hladnog rata, zbog čega neke zapadne kompanije nastoje da smanje izloženost riziku s ruskom imovinom.

Glenkor nije naveo razlog za otuđenje vlasničkog udjela i nije otkrio kupca niti vrijednost transakcije.

Rusnjeft, koji proizvodi oko 130.000 barela nafte dnevno, suočio se s teškim periodom otkako je Evropska unija uvela prošle godine sankcije vlasniku te kompanije Mihailu Gucerijevu zbog bliskih veza sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Sankcije su napravile problem Rusnjeftovom izvozu nafte, pri čemu je Glenkor nekoliko mjeseci preskočio kupovine od ruskog partnera.

Glenkor je pomogao Gucerijevu da od početka 2000-ih podigne Rusnjeft u top 10 ruskih proizvođača “crnog zlata” finansirajući ekspanziju te kompanije u zamjenu za prava na izvoz nafte.   Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti