Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZakida li ERS novim Ugovorom zavisna preduzeća?

Zakida li ERS novim Ugovorom zavisna preduzeća?

BANJALUKA, TREBINJE – Nakon što je uprava Rudnika i termoeletrane (RiTE) Gacko odbila da sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) potpiše Ugovor o međusobnim odnosima smatrajući ga nezakonitim i štetnim, sad i radnici RiTE Ugljevika traže da se njihov ugovor, potpisan krajem prošle godine, preispita i javno objavi, sumnjajući da ih matični holding “zakida”.

Naime, oni tvrde kako im je Uprava preduzeća dala informaciju da je sa ERS-om ugovorena otkupna cijena od 9,5 feninga po kilovat satu električne energije, a da je na januarskoj fakturi cijena od 9,04 feninga po kilovatu, odnosno značajno manja.

Prema njihovim podacima, RiTE Ugljevik je u prvom mjesecu ove godine proizveo i obračunao 145.762.000 kwh struje po cijeni od 9,04 feninga, zbog čega je preduzeće prihodovalo 664.574,62 KM manje nego što je planirano.

Prosta računica pokazuje kako je to na godišnjem nivou minus od skoro osam miliona maraka. Preduzeće nema odakle taj novac da nadoknadi, a mora da radi i investira”, kaže predsjednik sindikata RiTE Ugljevik Zoran Mićanović.

On kaže kako radnici nisu konsultovani prilikom sklapanja ugovora iako on direktno utiče na njihovu egzistenciju.

Očigledno je da ovdje neko laže. Mi ćemo se potruditi da nam ovo dobro objasne ali i da snose odgovornost za štetu nanesenu preduzeću. Nismo upoznati sa novim ugovorima sa ERS-om zbog čega tražimo da se isti daju na uvid radnicima i javnosti. Čuli smo sada da u Ugovoru čak uopšte nije definisana cijena električne energije, a ako je to tačno onda su svi u krivičnom djelu od Trebinja do Ugljevika”, kaže Mićanović.

Šta je Uprava potpisala, a šta prezentovala radnicima nismo uspjeli saznati jer se direktor preduzeća Čedomir Stojanović nije javljao na telefon. Takođe, praksa preduzeća na čijem je čelu je da ne odgovara na bilo kakve upite portala CAPITAL.

ERS: Fiksni i varijabilni dio cijene

Međutim, za razgovor na ovu temu bili su raspoloženi u Elektroprivredi Republike Srpske.

Oni pojašnjavaju kako je Ugovor o međusobnim odnosima zasnovan na više parametara, a prije svega obimu isporuke električne energije, te kvalitetu iste koji je definisan u realnom vremenu.

Govoreći o cijeni oni kažu kako je riječ o kompleksnom pojmu i gdje sve parametre diktira tržište.

Ugovori između njih i zavisnih preduzeća su, kažu oni, napravljeni na bazi elektro energetskog bilansa za tekuću godinu i izdefinisanih parametara koji su u skladu sa tehničkim kapacitetima i normama ostvarenim u prethodnih 48 mjeseci.

Ugovor podrazumijeva prije svega održivost svakog zavisnog preduzeća u sistemu u smislu stalnih – fiksnih troškova, koji nisu direktno vezani za obim proizvodnje. Druga komponenta je varijabilni dio koji je mjera obima i kvaliteta proizvodnje. Pored toga kroz ovaj oblik je data mogućnost da proizvođač koji ostvari, planirani obim i kvalitet bude stimulisan za svaki proizvedeni KWh, tako da je mogućnost svakog proizvođača da ostvari veći prihod od onoga što je ugovoreno. Međutim, isto tako i ako ne ostvari, prihod će mu biti manji samo u varijabilnom dijelu troška, dok mu je fiksni zagarantovan”, tvrde u ERS-u.

Oni napominju kako energija u realnom vremenu ima uvjek različitu vrijednost, tako da se ona ne može ocjenjivati i porediti kao i drugi proizvodi kod kojih su količina i kvalitet konstantni.

Međutim, bez obzira što u matičnom preduzeću tvrde kako imaju idealan model koji garantuje opstanak proizvodnih, te ih ujedno stimuliše, u RiTE Gacko su odbili da ga potpišu.

Podsjećamo, pomoćnik direktora u ovom preduzeću Srđan Milović je optužio upravu ERS-a ali i rukovodstvo Srpske da ovim ugovorom žele da ugase.

Ne postoji Zakon koji nije prekršen u ponuđenom Ugovoru. Čak i odluke same Vlade. O svemu su svi uredno i službeno obaviješteni, ali niko nije reagovao”, naveo je Milović prije nekoliko dana u svom otvorenom pismu, u kojem je javnost imala priliku da vidi koliko je loš nivo komunikacije na relaciji Gacko-Trebinje.

On je u pismu koje je izazvalo veliku buru u javnosti optužio direktora ERS-a Luku Petrovića i ministra energetike i rudarstva Petra Đokića da uništavaju RiTE Gacko, a premijera Radovana Viškovića da je nezainteresovan i neupućen.

Sa druge strane iz ERS-a su tvrdili kako je novim Ugovorom RiTE Gacku omogućeno da svoje prihode poveća za dodatnih 20 miliona maraka, ali da su oni time nezadovoljni zbog svojih, kako su rekli, megalomanskih navika u trošenju.

CAPITAL: Dejan Tovilović

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti