Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSindikat: Gasi se ArcelorMitall Zenica

Sindikat: Gasi se ArcelorMitall Zenica

ZENICA – Savez samostalnih sindikata BiH obaviješten je od Sindikata Mittal Zenica da je Elektroprivreda BiH ovu firmu obavijestila da joj od 1. marta 2022. godine više neće isporučivati električnu energiju.

“Razlog ovog nerazumnog i neprihvatljivog poteza je neprihvatanje reketaških uslova koje nameće ovo javno preduzeće, a na šta SSSBiH upozorava još od prošle godine. Ponuđenim ugovorom o rezrevnom snabdijevanju za prva dva mjeseca ove godin je cijena elektične energije povećana za više od 400 posto”, saopšteno je iz SSSBiH.

Iz Sindikata navode da prekid snabdijevanjem električne energije fabrici koja godišnje troši više od pola miliona megavata struje i ima pogone poput Koksare, Visoke peći, kao i Toplane koja osigurava grijanje Zenice, znači doslovno njenu smrt.

“To bi bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji rade u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika ArcelorMittala u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje Željezanica Federacije FBiH i RS, kao i 600 firmi koje sarađuju direktno sa ArcelorMittalom. To je ukupno 12 000 radnika”, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Dodaju da ako se to pomnoži sa tri ili četiri člana porodice, iz Sindikata navode da su stvarne razmjere ovog ekonomskog, privrednog i društvenog progroma jasne.

“Da stvar bude gora, struju koja je bila namijenjena ArcelorMittalu, Elektroprivreda BiH je prema našim saznanjima prodala na inostrano tržište. Iako smo u ovoj državi naviknuti na apsurde koje gledamo svaki dan, teško je povjerovati da je glad za kratkoročnim ekstra profitom preča od najvažnijeg industrijskog lanca u ovoj državi, u kojem radnici krvavo zarađaju svoj hljeb. Po ko zna koji put o njihovim sudbinama odlučuju kravataši, koji imaju i deset puta veća primanja i koji nikad u životu nisu uprljali ruke poslom. Tačno je da je struja roba kao i svaka druga, ali ta struja se proizvodi od naših resursa. Ako ćemo se porediti sa Zapadom, onda ćemo se porediti i s plaćama njihovih radnika”, navodi se u saopštenju.

SSSBiH zahtijeva od Vlade Federacije, resornog Ministarstva, a posebno od Elektroprivrede BiH da se uzdrže od ovih suludih namjera i da za 2022. godinu ispoštuju izmijenjeni Zakon o električnoj energiji kojim je rast cijene struje ograničen na maksimalno 20 odsto.

“Kola će se u konačnici, kako to uvijek biva, slomiti preko leđa radnika!. U suprotnom, 1. mart-Dan nezavisnosti ove države, koju su branili i odbranili  radnici realnog i metalskog  sektora, bit će obilježen ispred Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH protestima kakve ova država nije vidjela i koji sigurno neće prestati dok se ovaj problem ne riješi”, saopšteno je iz SSSBiH. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti