Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotpisan ugovor: Kinezima 90 odsto učešća u fabrici gipsanih ploča

Potpisan ugovor: Kinezima 90 odsto učešća u fabrici gipsanih ploča

UGLJEVIK – Ugovor o direktnoj kineskoj investiciji, vrijednoj 50 miliona evra za izgradnju fabrike gipsanih ploča i proizvoda od gipsa koja će zapošljavati 100 radnika, potpisan je danas u Ugljeviku, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Đokić je naveo da će fabrika zapošljavati 100 radnika i ocijenio da je ova investicija istorijski događaj za opštinu Ugljevik, RiTE u ovoj lokalnoj zajednici, za regiju i cijelu Republiku Srpsku.

“Uvjeren sam da ćemo u naredne dvije godine dobiti novu fabriku, a ova velika investicija je dodatni dokaz da smo dobro uradili kada smo prije nekoliko godina izgradili sistem za odsumporavanje dimnih gasova i time ispunili veliki cilj – sprečavanje emisije štetnih gasova i krupnih čestica u atmosferu, dali značajan doprinos poboljšanju ekološih prilika u regionu, jer je Termoelektrana `Ugljevik` bila jedan od velikih zagađivača”, rekao je Đokić novinarima.

On je dodao da će novom investicijom biti preuzet gips kao produkt rada sistema za odsumporavanje, koji će biti upotrijebljen kao sirovina za novi proizvod.

“Pokazali smo krajnje odgovoran odnos kao Republika, kao sistem, i prema ekološkim potrebama, kao i po pitanju daljeg razvoja Srpske”, naveo je Đokić i zahvalio kineskim partnerima za spremnost da investiraju u Republici Srpskoj.

Resorni ministar vjeruje da će ova investicija podstaći i druge investitore da ulažu u Srpskoj.

Đokić je rekao da se Republika Srpska pokazala kao odgovorna prema kineskim, kao i drugim partnerima, što je najveći faktor pouzdanosti i sigurnosti za svakog investitora.

“Uvjeren sam da je njihova odluka da investiraju ovdje od značaja i kao izraz prihvatanja Republike Srpske kao pouzdanog partnera. Mi cijenimo napore Narodne Republike Kine, te pozivamo i sve druge zemlje da investiraju kod nas”, poručio je Đokić.

On je zahvalio investitoru, kineskoj kompaniji BNBM, te ukazao da će se na ovaj način razvijati dobri odnosi između Kine i Republike Srpske, ali i iskreno prijateljstvo dva naroda.

“Hvala menadžmentu RiTE `Ugljevik` i radnicima koji su pokazali spremnost da u budućnosti odgovorno rade svoj posao i pomognu ostvarenje ove investicije, kao i menadžmentu `Elektroprivrede Republike Srpske` za napore da imamo nove investicije u energetskom sektoru Republike Srpske. Imaćemo ih i više”, zaključio je Đokić.

Direktor Rudnika i Termoelektrane (RiTE) “Ugljevik” Čedomir Stojanović rekao je da će kineska kompanija “Novi građevinski materijali Peking” (Beijing New Building Materials-BNBM) u ovoj investiciji učestvovati sa 90 odsto, a RiTE ostatak.

“Vrijednost investicije je 50 miliona evra, rok za završetak fabrike je dvije godine. Očekujemo da će u okviru ove investicije biti zaposleno 100 novih radnika. Ovo je velika stvar za regiju, ali i cijelu Republiku Srpsku”, izjavio je Stojanović novinarima.

Stojanović je napomenuo da je cilj kineskog investitora, koji je najveća fabrika u svijetu u proizvodnji gipsanih ploča, da prodaja pokrije cijelo evropsko tržište.

“Godišnja proizvodnja biće zasnovana na 250.000 tona gipsa, koji je nama nus-proizvod u odsumporavanju. Korist će imati i RiTE od prodaje tog gipsa, kao i od prodaje uglja”, rekao je Stojanović.

Predstavnik Privredne komore kineskih preduzeća u BiH Jan Hu rekao je da mu je čast što je prisustvovao potpisivanju ovako važnog ugovora, te naglasio da je “BNBM” vrlo ozbiljna kompanija.

“Ovaj projekat će biti značajan za više strana – lokalnu zajednicu, obje kompanije, cjelokupnu Republiku Srpsku. To će se ogledati kroz rad preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je on i izrazio nadu da će ovaj projekat biti uspješno realizovan.

Potpisani ugovor odnosi se na izgradnju fabrike gipsanih ploča kapaciteta 40 miliona metara kvadratnih na godišnjem nivou, a predviđeno je da će logističke i tehničke usluge vršiti lokalne kompanije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti