Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSjeverni tok 2 AG podnosi zahtjev za stečaj?

Sjeverni tok 2 AG podnosi zahtjev za stečaj?

CUG – Švajcarska kompanija Severni tok 2 AG, koja je izgradila istoimeni gasovod od Rusije do Njemačke, razmatra podnošenje zahtjeva za stečaj, izvještava Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Sjedinjene Države su uvele prošle nedjelje sankcije toj kompaniji nakon što je Rusija priznala dva otcijepljena regiona u istočnoj Ukrajini i pokrenula vojnu operaciju u toj zemlji, što je izazvalo talas ekonomskih sankcija Zapada.

Kompanija Sjeverni tok 2 AG, registrovana u Švajcarskoj i u vlasništvu ruskog državnog gasnog giganta Gasprom, završila je prošle godine izgradnju gasovoda vrijednog 11 milijardi dolara koji je trebalo da udvostruči kapacitet isporuka gasa iz Rusije u Njemačku.

Dva izvora, koji su za Rojters govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da kompanija Sjeverni tok 2 AG radi sa finansijskim savjetnikom na otplati nekih svojih finansijskih obaveza kako bi formalno mogla da započne stečajni postupak pred švajcarskim sudom već ove nedjelje, prenosi Telegraf.

Iz kompanije nisu odgovorili na zahtjev Rojtersa za komentarom, a iz Gasproma su odbili da komentarišu.

Gasovod dužine 1.230 km nije počeo s komercijalnim radom, pošto se čekalo na dobijanje dozvole od njemačkih regulatora, koji je prošle nedjelje stavilo suspendovao proces sertifikacije zabog eskalacije ukrajinske krize.

Kompanija Sjeverni tok 2 AG, operater istoimenog ruskog gasovoda, saopštila je danas da je bila prinuđena da raskine ugovore sa zaposlenima zbog sankcija SAD.

“Posle nedavnih geopolitičkih dešavanja koja su dovela do uvođenja američkih sankcija Sjevernom toku 2 AG, kompanija je morala da raskine ugovore sa zaposlenima. Veoma žalimo zbog ovakvog razvoja događaja”, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Švajcarski ministar ekonomije Gi Parmelin izjavio je u intervjuu za švajcarski radio RTS u ponedjeljak da je sve osoblje kompanije Sjeverni tok 2, njih više od 140 koji su radili u švajcarskom gradu Cugu, otpušteno. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti