Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaSolarna elektrana ključ opstanka poslovanja uz mogućnost ušteda i dodatne zarade

Solarna elektrana ključ opstanka poslovanja uz mogućnost ušteda i dodatne zarade

LJUBINJE – Investicija u proizvodnju struje iz solarne energije privrednicima koji su se našli na udaru pandemije i stalnih poskupljenja energenata i sirovine mogla bi biti ključ za opstanak poslovanja do stabilizacije tržišta, a kasnije izvor ušteda uz mogućnost značajne dodatne zarade.

Preduzeće “Koka-produkt” iz Ljubinja jedno je od najvećih proizvođača jaja u Bosni i Hercegovini.

Međutim, peradarstvo je kao i druge grane stočarstva u veoma nezavidnoj poziciji.

Na dnevnom nivou raste cijena hrane za životinje, struje, ambalaže, transporta, pa je sve teže ostati konkurentan.

Dok bi većina ljudi u takvom poslovnom ambijentu čuvala novac, Dušan Koljibabić vlasnik preduzeća je odlučio da investira u postrojenje za proizvodnju solarne energije i tako obezbjedi uštede u proizvodnim troškovima, a samim tim  dugoročno poveća prihode,  i ostvari dodatnu zaradu u periodu kada je situacija u primarnoj djelatnosti kojom se bavi nepovoljna.

Na krovove preduzeća postavljeni su solarni paneli vrijedni oko milion maraka, što je, prema njihovim finansijskim izvještajima, petina ukupnih godišnji prihoda firme.

Ono što nas je privuko, a što privlači i ostale privrednike da investiraju je mogućnost proizvodnje vlastite električne energije, čime se ostvaruju uštede u ukupnom poslovanju preduzeća, a samim tim i povećavaju ukupni prihodi. Za godinu dana koliko funkcioniše solarno postrojenje, moram reći da imam veoma pozitivno iskustvo”, priča Koljibabić.

Pojašnjava kako proizvedenu struju plasira u elektro mrežu, dok se ono što farma potroši, odvojeno evidentira.

Mi sve plasiramo u mrežu elektroprivrede Republike Srpske kao proizvođači. Imamo fakturu za potrošenu energiju koju plaćamo, a sa druge strane dobijamo fakturu za proizvedenu energiju gdje se nama plaća”, kaže on.

Dodaje kako je sredstva obezbjedio u banci sa kojom posluje 20 godina.

Istorija našeg poslovanja je banci bila pokazatelj kako je isplativo poslovati sa nama. Suština je u pozitivnim poslovnim bilansima, uz koje nije teško doći do sredstava”, rekao je Koljibabić za portal Energetikars.com.

Kaže kako sa proizvodnjom električne energije nije imao nikakvo prethodno iskustvo, ali da je s druge strane dugi niz godina u preduzetništvu, što ga je i navelo da investira u solarnu elektranu, jer je prepoznao opravdanost ovakve investicije.

Stručna podrška kompanije “ETMAX” iz Banjaluke, koja je projektovala i izgradila elektranu, bila je neophodna u ovom procesu i pomogla je „Koka produktu“ da na najboji mogući način realizuju ovu važnu investiciju za preduzeće.

Etmax doo je kompanija koja je izgradila najveći broj solarnih elektrana u BiH, upravo za potrebe privrede i različitih industrijskih grana, čime je opravdala povjerenje različitih kategorija klijenata, među koje se ubraja i  “Koka-produkt”.

Energetikars.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti