Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPetrović: Stabilan sistem, u ovoj godini neće biti poskupljenja struje

Petrović: Stabilan sistem, u ovoj godini neće biti poskupljenja struje

TREBINJE, Sistem Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ apsolutno je stabilan i u ovoj godini neće biti poskupljenja električne energije za građane i privredu, izjavio je generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

On je istakao da je Elektroprivreda Srpske i dalje najpovoljniji snabdjevač električnom energijom na Balkanu, odnosno cijena struje za domaćinstva je 25,5 evra po megavat času, dok je za privredu 53 evra.

Petrović je rekao da je zbog ukupnog rasta cijene električne energije, zbog krize u Evropi koja traje godinu dana, važno održati stabilnost u termoelektranama i hidroelektranama.

“Prateći situaciju pokrenuli smo interventnu nabavku dizel-goriva koji će služiti kao šestomjesečna zaliha za elektroenergetski sistem, jer godišnje potrošimo oko 40 miliona KM na dizel gorivo, mazut ulja i maziva u cijelom sistemu ERS“, rekao je Petrović za RTRS.

On je naglasio da Elektroprivreda Srpske nema pritisaka od privrednika kad je riječ o cijeni električne energije, te ističe da je i ova cijena za privredu u Srpskoj najpovoljnija u regionu, a tako će i ostati.

Cijena struje za privredu u okruženju je više od 80 evra, a ići će i na 120 evra, a kod nas je 53 evra po megavat času, a nešto jeftinija je za vodovode i bolnice”, rekao je Petrović.

On smatra da će se kriza u Ukrajini odraziti na cijelu Evropu i da se može očekivati da dođe do poremećaja cijena uglja i dizel-goriva na tržištu, kao i električne energije, ali i naglašava da u Srpskoj neće biti poskupljenja struje.

Kad je riječ o investicijama Elektroprivrede Srpske od kojih će Srpska imati višestruke benefite i dobit, Petrović je naveo da je započeta hidroelektrana “Dabar”, za koju će glavni radovi biti otvoreni u narednih dva tri mjeseca, započeti su radovi i na hidroelektrani “Bistrica”, a u toku su pripremni radovi na izgradnji solarne elektrane “Trebinje jedan”.

Petrović je među aktuelnim investicijama naveo i vjetropark “Hrgud”, te izgradnju hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti