Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte premašila 130 dolara za barel

Cijena nafte premašila 130 dolara za barel

NJUJORK, Cijena nafte marke Brent premašila je 130 dolara za barel, prvi put nakon 2008. godine, pokazuju podaci sa berzi.

Cijena majskih je juče za naftu marke brent skočila  za 9,35 odsto – do 129,06 dolara za barel. Aprilski fjučersi za marku VTI su poskupjeli za 9,68 odsto – do 126 dolara za barel. U jednom trenutku, nafta se kupovala i za 130,89 dolara za barel.

Inače, istorijski maksimum za Brent naftu je dostignut 2008. godine i iznosio je preko 143 dolara po barelu.

Cijena nafte raste u pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini. Kao odgovor na akcije Moskve, Zapad je masovno počeo da uvodi sankcije protiv Ruske Federacije.

Tako je britanski premijer Boris Džonson nedavno izjavio da zemlje treba kolektivno da napuste rusku naftu i gas, “koji su predugo Rusiji davali poluge pritiska na zapadnu politiku”.

I njemački kancelar Olaf Šolc rekao je nedavno da je Njemačka već počela da kupuje gas zaobilazeći Rusiju, ali da nastavlja da dobija ruski gas, ugalj i naftu.

Prema njegovim riječima, zemlja se unaprijed pripremala za posljedice antiruskih sankcija, uključujući zaustavljanje puštanja u rad gasovoda Sjeverni tok dva, uvedenih zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini. B 92

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti