Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMađarska zabranila točenje subvencionisanog goriva teretnjacima

Mađarska zabranila točenje subvencionisanog goriva teretnjacima

BUDIMPEŠTA – Mađarska Vlada zabranila je točenje goriva za domaće kamione veće od 7,5 tona i strane teretnjake veće od 3,5 tone po povlašćenoj cijeni od 480 forinti /2,5 KM.

Generalni direktor mađarske naftne kompanije “Mol” Žolt Hernadi rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da Mađarska ima dovoljno nafte i derivata, ali da se potrošnja posljednjih nekoliko dana utrostručila, sa pet miliona na 15 miliona litara dnevno.

Za to su u više od 70 odsto slučajeva odgovorni kamioni i autobusi koji su krenuli da sipaju gorivo na običnim stanicama, umjesto kod svojih komercijalnih dobavljača. Deset odsto čini paničnu kupovinu stanovništva, a ima i benzinskog turizma“, naveo je Hernadi.

On je rekao da domaća rafinerija radi maksimalnim kapacitetom i da će veći kamioni moći da toče gorivo na posebnim stanicama visokog pritiska gdje se gorivo prodaje po tržišnim cijenama.

Ministar u kabinetu mađarskog premijera Gergelj Gujaš rekao je da će mađarska Vlada obezbijediti sigurno snabdijevanje potrošača gorivom i čvrsto stoji iza odluke da se benzin i dizel prodaje i dalje po ograničenoj cijeni od 480 forinti za litar.

Tu mjeru Vlada Mađarske je uvela prije tri mjeseca i produžila njeno važenje do sredine maja.

Novom odlukom, Vlada je snizila akcizu po litru goriva za 20 forinti.

Za putničke automobile i poljoprivredne mašine i vozila, bez obzira na zemlju iz koje dolaze i dalje ostaje mogućnost da se bez ograničenja napune rezervoari subvencionisanim gorivom.   Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti